Hlavní obsah

Medvědici, která zabila běžce, nesmějí úřady utratit, nařídil italský soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Medvědici, která letos na severu Itálie usmrtila běžce, nesmí úřady v Tridentsku nechat utratit. Rozhodl o tom v pátek italský nejvyšší správní soud, který tak zvrátil nařízení šéfa alpské provincie, informovala agentura APA. Smrti unikne medvědice s kódovým označením Jj4 a také další problematický medvěd Mj5, který napadl dva muže.

Foto: Profimedia.cz

Medvědice Jj4

Článek

O utracení obou šelem rozhodl šéf provincie Tridentsko Maurizio Fugatti, podle kterého jsou tato zvířata pro lidi nebezpečná. Soud ale ve svém verdiktu uvedl, že jeho postup je neslučitelný s předpisy týkajícími se ochrany medvědů hnědých v přírodě. Zabití má podle něj být až poslední instancí poté, co jsou vyčerpány všechny další možnosti řešení. Ochránci přírody navrhovali přemístění medvědů do méně obydlených oblastí, například do Rumunska.

Oba medvědi jsou nyní v zajetí a o jejich osudu se vedly spory dlouhé měsíce. O možném přemístění zvířat mluvil i ministr životního prostředí Gilberto Pichetto.

Medvědi se vrátili v Tridentsku do volné přírody na konci 90. let minulého století v rámci programu financovaného z evropských fondů. Do hor byla vypuštěna desítka medvědů ze Slovinska, nyní jich tam žije asi 120.

Medvědice Jj4 zabila 26letého muže, který si byl na začátku dubna zaběhat v lese. Podle ekologů se v Itálii jednalo za posledních 150 let o první smrt člověka, kterou zavinil medvěd.

Medvědice, která v Itálii zabila běžce, útočila už před dvěma lety. Utracena zatím nebude

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám