Hlavní obsah

Medvěd mu napadl syna. Slovenský farmář hrozí, že bude šelmy bez milosti střílet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Minulý týden napadl medvěd hnědý dvacetiletého mladíka v obci Háj v okresu Turčianske Teplice přímo v areálu rodinné farmy. Tehdy ho zachránila matka, která medvěda bodla vidlemi. Otec napadeného nyní hrozí, že zastřelí každého medvěda, který překročí hranice jeho farmy.

Foto: Envato

Medvěd hnědý. Ilustrační foto

Článek

Farmář Martin Sedlačko řekl, že nedovolí, aby šelmy ohrožovaly jeho rodinu. „Je mi jedno, že je chráněný, a je mi jedno, jaké důsledky budu snášet, ale každý medvěd, který překročí hranice naší farmy, je mrtvý,“ uvedl. Podle farmáře už nestačí odchyt medvědů, ale je potřebné cílené snížení počtu těchto šelem.

Slovenští zemědělci žádají okamžité řešení situace s medvědy. Podle nich přemnožené šelmy ohrožují nejen majetek, ale i životy lidí a žádají snížení populace medvěda hnědého. „Farmáři se uprostřed sezony bojí vykonávat svou běžnou činnost. Vrátili jsme se zpět o 150 let, když musíme vlastní děti zachraňovat vidlemi,“ řekl Emil Macho, předseda slovenské zemědělské a potravinářské komory. Zemědělci nevylučují ani protesty.

Slovenský ministr životního prostřední Milan Chrenko připouští regulovaný a řízený odstřel přemnožených medvědů. Upozorňuje však, že hromadný lov těchto šelem není možný z důvodu evropské legislativy.

Podle Chrenka jsou řešením preventivní opatření. „Po instalaci zabezpečených kontejnerů ve Vysokých Tatrách počet synantropních medvědů (jedinců, kteří si zvykli pohybovat se v blízkosti lidí - pozn. red.) radikálně poklesl,“ řekl Chrenko.

Slovensko se také připojilo k iniciativě Rumunska v řešení problematiky medvědů na evropské úrovni. Slovenský ministr zemědělství Jozef Bíreš potvrdil, že cílem je určitá regulace počtu těchto šelem.

Slovenka ochránila syna před medvědem. Několikrát ho bodla vidlemi

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám