Hlavní obsah

Na Sibiři se schyluje k likvidaci čtvrt miliónu sobů. Má to snížit riziko antraxu

Právo, ama

Čtvrt miliónu sobů by mělo být utraceno do konce letošního roku na severní Sibiři kvůli nebezpečí nákazy antraxem. Vedení Jamalo-něneckého autonomního okruhu tak chce zamezit šíření nemoci, která v létě zabila tisíce zvířat v ruské tundře.

Článek

Další zvířata ze stáda, zhruba 700 tisíc kusů, které nyní žijí na Jamalském poloostrově, hodlají úřady rozptýlit do jiných míst kvůli údajnému nedostatku potravy. Kritici však tvrdí, že krok souvisí s tím, že oblast je třeba vyklidit kvůli chystané těžbě zemního plynu.

Porážka sobů, kteří sice žijí prakticky volně, ale slouží místním jako hospodářská zvířata, se tradičně odehrává v listopadu a prosinci. Letos se ale očekává, že počet zabitých kusů bude podstatně vyšší než jindy, napsal britský list The Guardian. Ve snaze předejít nákaze úřady na severní Sibiři navrhují vybít už před letošními vánočními svátky zhruba třetinu populace z největšího sobího stáda na světě.

Bylo hrozné, když jsem zjistil, jak děsivá je situace. Musel jsem lidem pohrozit, aby jednali rychle.
Gubernátor regionu Dmitrij Kobylkin

Gubernátor regionu Dmitrij Kobylkin vyzval místní experty, aby navrhli způsob, jak zhruba 250 tisíc zvířat utratit. Upozornil, že sněť slezinná se letos začala šířit kvůli mimořádně vysokým teplotám a rozmrzání mršin uhynulých před několika desetiletími. Podle něj se tato situace nesmí opakovat a je nutné co nejrychleji podniknout důrazná opatření již před nadcházející zimou.

Letos v červenci byl v oblasti vyhlášen výjimečný stav poté, co přes 2300 sobů uhynulo na následky nákazy. Infikovány byly asi dvě desítky lidí a jeden 12letý chlapec zemřel po konzumaci zvěřiny. Podle úřadů je na poloostrově příliš mnoho zvířat, jimž už nestačí krmení na pastvinách. To prý bylo také další příčinou epidemie. V současné době je údajně možné zajistit potravu nanejvýš pro 400 tisíc kusů. Snaží se proto přesvědčit pastevce, aby hned zahájili porážku.

Dvojnásobek sobů

Kobylkin přiznal, že v době epidemie sám podstoupil chemoterapii po návštěvě ohniska infekce. „Bylo hrozné, když jsem zjistil, jak děsivá je situace. Musel jsem lidem pohrozit, aby jednali rychle,“ uvedl pro tisk. Upozornil, že zatímco za sovětských dob bylo na poloostrově kolem 400 tisíc sobů, nyní se jejich počet zvýšil téměř na dvojnásobek.

Antropoložka Olga Muraškovová ovšem podle serveru The Siberian Times varuje, že masový přesun sobů by narušil tradiční způsob života kočovných pastevců. Má za to, že masový přesun sobí populace souvisí s chystanou těžbou plynu, který se v této oblasti nachází a jehož využívání nebylo dosud možné kvůli početné sobí populaci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám