Hlavní obsah

Antrax

Foto: Profimedia.cz
Článek

Nemoc, v minulých století běžná, se do povědomí znovu dostala po útocích 11. září 2001. Ač jde o chorobu, kterou způsobují bakterie, začala se spojovat s bílým práškem, v němž je možné spory bakterie uchovat.

Antrax přitom původně byl nazýván nemocí z dobytka, protože jí nejčastěji trpěli ti, kteří pracovali s ovčí vlnou. Právě dobytek, především ovce, byl nejčastějším přenašečem nemoci.

Ještě v období mezi světovými válkami se ale nemoc v Evropě vyskytovala běžně, Československu se ale větší výskyt vyhýbal, ročně onemocnělo kolem stovky lidí.

Nemoc se mezi zvířaty občas vyskytuje v Asii a čas od času se nakazí i člověk v Evropě či USA nejčastěji po kontaktu s ostatky dovezených zvířat. Například v roce 2008 to byl v Londýně výrobce bubnů, který používal kůže dovezených domácích zvířat.

V Československu naposledy zaznamenaná v roce 1985 u zaměstnance rukavičkářského závodu, který se nakazil pravděpodobně po kontaktu s kůží zvířat přivezenou z Afghánistánu.

Proti sněti slezinné existuje i očkovací sérum, plošně se ale kvůli množství vedlejších účinků nepoužívá, dávalo se jen lidem, kteří měli rizikové povolání, byli například v kontaktu s ostatky hospodářských zvířat.

Příčiny a průběh nemoci

Nemoc způsobuje bakterie Bacillus anthracis. Má tři formy, kožní, plicní a střevní. Závisí to na formě kontaktu s bakterií. Kožní forma je nejčastější a projeví se po doteku s bakteriemi, plicní vzniká vdechnutím, střevní požitím spor.

Kožní

V místě kontaktu bakterie s kůží či rankou se vytvoří černý vřed. Pokud se neléčí, může nemocný zemřít, tato forma je nejčastější - až 95 procent případů. Průběh není tak závažný jako u plicní formy.

Foto: Profimedia.cz

V místě kontaktu s baterií se na kůži vytvoří černý flek.

Plicní

Je nejnebezpečnější ze všech tří forem, inkubační doba trvá 1 - 6 dní. Způsobuje těžký zápal plic, nákazu provázejí vysoké teploty, krvácení, nemocný umírá do jednoho či dvou dní od propuknutí příznaků. Vyskytuje se zhruba v pěti procentech případů. Léčba v tomto případě nezabírá.

Střevní

Infekce se do organismu člověka dostane po požití nakaženého masa. Nemocný má vysoké horečky, bolí ho břicho a zvrací. Forma je v polovině případů smrtelná. Nákaza tímto způsobem je ale velmi vzácná.

Kožní forma nemoci se relativně snadno léčí, snadno ji ničí antibiotika a také sulfoamidy.

Jako s potenciální zbraní teroristů se s ní počítá kvůli tomu, že bakterie vytváří velmi odolné spory, které mohou na svou šanci k propuknutí nemoci čekat i několik let. proto se s jejími „zárodky velmi dobře manipuluje.

Antrax jako biologická zbraň

O antraxu se už několik desítek let uvažuje jako o potenciální biologické zbrani. Především kvůli tomu, že spory jdou dobře přechovávat.

S antraxem experimentoval Sovětský svaz v dnešním Jekatěrinburku. V roce 1979 spory unikly, dostaly se do blízkého města a způsobily epidemii. Úřady to nikdy nepřiznaly a tvrdily, že šlo o nákazu ze špatného jídla. Není ani znám přesný počet obětí, pohybuje se v řádu desítek či stovek.

V roce 1995 přiznal Irák, že má k dispozici několik tisíc litrů roztoku s antraxem, USA ale tvrdily, že to mohou být desítky tisíc litrů.

Bakterie sněti slezinné byly jako zbraň několikrát i použity. Během druhé světové války ji použili Japonci v Číně. Po roce od útoků na světové obchodní centrum v New Yorku začaly do redakcí novin a politikům v USA chodit antraxové dopisy. Pět lidí na nemoc zemřelo. Kdo je posílal, není jasné, vědci pouze zjistili, že látka pocházela z USA. Laboratoře to odvodily podle toho, že gram prášku obsahoval bilión buněk nemoci, což je množství, s nímž se manipulovalo v amerických laboratořích.

zdroje:

Sedlák,K.; Tomšíčková, M.: Nebezpečné infekce člověka a zvířat, Praha 2006, Scientia

www.wikipedia.cz

Články k tématu

Antrax poslala americká armáda i do Británie

Americká armáda nedopatřením zaslala v uplynulém desetiletí živé vzorky antraxu také do Británie. V úterý o tom podle agentury Reuters informovala americké...

V Polsku objevili u koně nákazu antraxem

Ve východním Polsku zjistili nákazu antraxem u mrtvého koně. Dalších šest klisen ze stáda nevykazuje příznaky onemocnění, zůstávají ale v karanténě, řekla...

Američané propustili iráckou doktorku Bakterii

Americké síly propustily v Iráku několik vysokých činitelů bývalého režimu Saddáma Husajna. Neuvedly, kolik jich bylo ani o koho šlo, zprávu však potvrdily....

Antraxová hrozba

Série antraxových útoků zasáhla Spojené státy naplno na podzim 2001. Pět lidí tehdy zemřelo a 17 jich bylo zraněno. Vše o Antraxu naleznete ve speciálu.

Úřad vlády obdržel poštou údajný antrax

Pražští hasiči v úterý dopoledne zasahovali kvůli podezřelé zásilce v budově Úřadu vlády na nábřeží Edvarda Beneše. Obsahovala kromě bílého prášku i dopis,...

Antrax uzavřel 11 amerických pošt

Nález antraxu, sněti slezinné, uzavřel ve čtvrtek jedenáct pošt ve Spojených státech. Nebezpečná látka byla zajištěna ve vzorku vzduchu odebraném při rutinní...

Antraxový vědec žaluje FBI

Expert na biologické zbraně, na něhož se americká FBI zaměřila při honu za antraxovým zabijákem, obvinil ministra spravedlnosti Johna Ashcrofta, že mu zničil...

Američané vyvinuli vakcínu proti antraxu

Americká společnost Human Genome Sciences (HGS) v úterý oznámila, že vyvinula látku ABthrax, která je schopná potlačit smrtící účinky antraxu. Lék je založen...

Nález antraxu opět vyděsil Washington

Americká centrální banka oznámila, že při namátkové kontrole příchozích poštovních zásilek z počátku ledna nalezla podezřelý dopis obsahující spory antraxu....