Hlavní obsah

Na lodi u nizozemských břehů se vznítil elektromobil. Posádka se zachraňovala skokem do vody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozsáhlý požár propukl v noci na středu na lodi s nákladem bezmála 3000 aut u nizozemského ostrova Ameland v Severní moři. Jeden člověk zahynul, dalších 22 se zachránilo skokem do vody nebo s pomocí vrtulníků. Někteří utrpěli zranění.

Foto: Coastguard Netherlands, Reuters

Hořící nákladní loď Fremantle Highway.

Článek

Dvě stě metrů dlouhé a 32 metrů široké panamské plavidlo Fremantle Highway bylo podle listu De Telegraaf na cestě z německého Bremenshavenu do egyptského Port Saídu. Podle prvních výsledků vyšetřování propukl oheň v jednom elektromobilu, načež se velmi rychle rozšířil na ostatní náklad.

„Posádka se snažila požár uhasit, ale nepodařilo se jí to. Bohužel jedna osoba zemřela a několik dalších bylo zraněno,“ uvedla nizozemská pobřežní stráž. Tísňové volání obdržela policie kolem půlnoci.

Krátce po 2. hodině v noci dostala posádka příkaz, aby se evakuovala a nechala loď bez dalšího řízení. Šestnáct ze zachráněných členů posádky skončilo s dýchacími potížemi v nemocnici, jejich životy ale nejsou v ohrožení.

Na místě zasahují početné hasicí týmy, které se snaží plameny zlikvidovat a zabránit potopení plavidla. „Ještě jsme to neuhasili, na moři je to velmi obtížné, hlavně když jsou na palubě auta,“ uvedla ve středu dopoledne mluvčí pobřežní stráže Lea Verstegová pro rozhlasovou stanici NOS1 s tím, že hasičská plavidla „dělají, co mohou“, a zvažují i odtažení lodi.

Hořící plavidlo se podle ní nachází 27 kilometrů severně od Amelandu. List De Telegraaf upřesnil, že na jeho palubě je 2857 aut, z toho 25 elektromobilů.

Úřady řeší také možné dopady katastrofy na životní prostředí. ,,Ekologická katastrofa ještě není na pořadu dne, ale také ji zohledňujeme. Je to jeden ze scénářů,“ řekl mluvčí nizozemské společnosti Rijkswaterstaat odpovědné za výstavbu a údržbu vodních cest.

Nejméně dva mrtví po srážce vodního taxi a trajektu v Nizozemsku

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám