Hlavní obsah

Moskva verbuje Palestince v Libanonu i Sýrii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do bojů na Ukrajině se na straně Ruska zapojili také Palestinci z uprchlických táborů v Libanonu. S odvoláním na libanonský bezpečnostní zdroj to uvádí server The Media Line s tím, že Rusové verbují také v Sýrii.

Foto: Ali Hashisho, Reuters

Příslušníci Hizballáhu. Ilustrační foto

Článek

Naverbovaní Palestinci dostanou 350 dolarů měsíčně (7750 Kč), což je v táborech, kde prakticky není možné sehnat jakoukoliv práci, nezanedbatelná suma.

Bojovníky verbují lidé, kteří se pohybují kolem palestinského zastoupení v Libanonu. Zájem mají hlavně o muže narozené po roce 1969, protože ti nemají žádnou registraci u libanonských úřadů, které tak nedokážou sledovat pohyb palestinských rekrutů.

Většina Palestinců nasazených do předních linií na Ukrajině podle serveru pochází z Ajn al-Chalvá, největšího palestinského tábora v Libanonu jižně od přístavu Sajdá (Sidon).

PŘEHLEDNĚ: Hlavní tváře ruského válečného tažení

Válka na Ukrajině

Mezi Palestinci, kteří většinově vyznávají sunnitský islám, verbují pro Rusko také radikálové z libanonského šíitského Hizballáhu podporovaného Íránem. Ti mají zájem o mladé muže se zkušenostmi z bojů v městské zástavbě a s ovládáním dronů.

Přesné počty naverbovaných Palestinců nejsou známy, nicméně předpokládá se, že zhruba tři stovky už absolvovaly rychlý výcvik v Rusku a šly do předních linií na Ukrajině. V Ajn al-Chalvá pak čeká další stovka, která v nejbližší době pojede do Ruska.

Armádní výcvik se cení

V Sýrii verbuje Wagnerova skupina. Její zástupci nabírají rekruty v oblastech podél syrského pobřeží, kde žije početná populace mladých Palestinců. Verbíři podle webu vyrážejí z ruské letecké základny Hmajmím poblíž syrského přístavu Latákija. Rusové ale mají zájem také o příslušníky pravidelné syrské armády, zejména z jednotek, které absolvovaly ruský výcvik, jako je 25. divize speciálních operací v čele s generálmajorem Suhajlem Hasanem.

Motivuje je 500 až 700 dolarů měsíčního žoldu, což je na syrské poměry vysoká částka. Damašek proti verbování neprotestuje, což podle Muhammada Sarminiho z londýnského Blízkovýchodního centra pro strategická studia vnímá jako projev své loajality Moskvě, bez jejíž podpory by se režim Bašára Asada neudržel.

Ruská tajná služba zadržela na Krymu dva Rusy, prý pomáhali Ukrajincům

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám