Hlavní obsah

Američané neodpověděli pozitivně na klíčový požadavek, zní z Moskvy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Odpovědi Spojených států na bezpečnostní návrhy Ruska postrádají pozitivní reakci na klíčový požadavek nepřípustnosti rozšiřování NATO, uvedl ve čtvrtek podle agentury TASS ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Foto: Profimedia.cz

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov

Článek

Reakce USA dávají naději na zahájení vážného dialogu, ale pouze o druhořadých otázkách, nikoli o zásadních problémech, dodal šéf ruské diplomacie.

Americký velvyslanec v Moskvě John Sullivan předal ruské diplomacii písemnou odpověď Washingtonu na požadavek Moskvy ohledně poskytnutí bezpečnostních záruk ve středu večer.

Šéf americké diplomacie Antony Blinken k tomu podotkl, že NATO zůstane dalším zájemcům otevřené.

Stojíme za Ukrajinou, v případě nutnosti podpoříme sankce vůči Rusku, slíbila vláda

Domácí

Blinken na tiskové konferenci nechtěl podrobněji mluvit o oficiální americké reakci, nicméně uvedl, že předaný dokument opakuje dřívější postoje formulované veřejně.

Očekává v následujících dnech další jednání se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem, až se Rusové seznámí s obsahem odpovědi. USA podle šéfa americké diplomacie preferují dialog a je na Rusku, jakou zvolí cestu.

Reklama

Výběr článků

Načítám