Hlavní obsah

Miliardář ze zmizelé ponorky miluje adrenalin. Ve vesmíru, na zemi, pod hladinou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britský miliardář Hamish Harding (58) je jedním z pěti členů posádky ponorky Titan, která se v neděli ve čtyři hodiny ráno vydala na cestu z kanadského Newfoundlandu k nepřekonatelné legendě mezi vraky – Titaniku. Signál ponorky zmizel a po plavidle se dosud neúspěšně pátrá.

Foto: Jannicke Mikkelsen, Reuters

Britský miliardář Hamish Harding na fotografii pořízené během letu v červenci 2019

Článek

Ještě před rokem letecký magnát vzlétl do vesmíru s kosmickou lodí Blue Origin zakladatele Amazonu Jeffa Bezose (59). V roce 2016 se vydal na jižní pól s Buzzem Aldrinem (93), legendou mezi astronauty, jenž se jako člen posádky Apollo 11 stal druhým člověkem, který v červenci 1969 kráčel po povrchu Měsíce.

„Harding miluje adrenalin a užívá si ho vrchovatě - jako parašutista, pilot a potápěč. V Guinnessově knize má zapsány tři světové rekordy, mimo jiné za nejdelší přeplutí nejhlubší části oceánu,“ upozornil deník Bild.

Harding řídí leteckou společnost Action Aviation v Dubaji. V sobotu na sociálních sítích oznámil svou cestu k potopenému Titaniku, na Instagramu napsal: „Na Newfoundlandu je nejhorší zima za posledních 40 let. Proto naše výprava pravděpodobně zůstane první a jedinou letošní pilotovanou misí k Titaniku“.

Nejvíc mě děsí, že s tím někde uváznu, líčil loni majitel zmizelé ponorky

Svět

Dobrodruh pokračoval: „Právě se otevřelo okno počasí a my se zítra pokusíme o ponor.“ Řekl, že je hrdý na to, že konečně může oznámit, že se zúčastní mise k tomu, co takřka čtyři kilometry pod hladinou zbylo z „nepotopitelného“ parníku.

Harding je ženatý, má dva syny , nevlastní dceru a nevlastního syna Briana Szasze. „Posílám otci povzbuzení a modlitby,“ napsal Brian na Facebooku.

Kathleen Cosnettová, Hardingova sestřenice , řekla deníku The Daily Telegraph, že ji zdrtilo a ohromilo, když se dozvěděla, že byl na pohřešované ponorce. Popsala ho jako„odvážného a zvídavého dobrodruha“.

Mark Butler, výkonný ředitel společnosti Action Aviation, v níž Harding působí jako předseda představenstva, prohlásil: „Stále je dost času na úspěch záchranné mise, na palubě je vybavení pro přežití v tomto případě. Všichni doufáme a modlíme se, aby se vrátil živý a zdravý.“

Pět ztracených

Ponorka k Titaniku obvykle veze pilota, tři platící hosty a toho, koho Ocean Gate Expeditions, která plavbu provozuje, nazývá de facto průvodcem.

Informace o expedici k Titaniku

Každá expedice OceanGate Titanic vyráží z kanadského St John's.

Ponorka Titan má kamery s vysokým rozlišením a poskytuje lidem na palubě živý pohled na Titanik.

Vybraným osobám musí být nejméně 18 let a musí například vylézt po šestimetrovém žebříku. Absolvují výcvik v navigaci, pilotáži, sledování a komunikaci.

Během pobytu v ponorce stráví posádka „tři až pět hodin“ průzkumem vraku Titaniku. Ponor včetně sestupu i výstupu údajně trvá kolem osmi hodin.

Například za osmidenní expediční cestu požaduje společnost čtvrt milionu dolarů (5,4 milionu korun).

Expedice se uskutečnily v letech 2021 a 2022 a firma již dříve uvedla, že bude výlety pořádat každý rok.

Hardinga doprovázel i Paul-Henri Nargeolet (77), francouzský odborník na Titanik , který vedl již několik výprav k vraku. Na palubě je také Stockton Rush, šéf a zakladatel společnosti Ocean Gate Expeditions.

Podle úterního prohlášení rodiny citovaného CNN byli na palubě také Shahzada a Sulaiman Dawoodovi, pákistánský podnikatel a jeho syn. Shahzada je podle svých internetových stránek šéfem kalifornské výzkumné organizace SETI Institute a místopředsedou společnosti Dawood Hercules Corporation, součásti Dawood Group, konglomerátu různých podniků vlastněných rodinou, včetně investičních fondů.

Účast narychlo odřekl

Do posádky měl ještě patřit David Concannon, právník a profesionální potápěč, avšak musel narychlo odříct. Ve zprávě sdílené na sociálních sítích vysvětlil: „Vážení přátelé, Předmět: Titanic. Jak jsem psal minulý týden, měl jsem se zúčastnit této výpravy a skutečně i tohoto ponoru, ale musel jsem to zrušit, abych se věnoval jinému naléhavému úkolu.“

„Včera večer mi zavolali a požádali mě, abych poskytl jakoukoli pomoc, která by zajistila bezpečný návrat všech na ponorce. Samozřejmě jsem okamžitě souhlasil,“ dodal.

Kyslík zbývá na tři dny. Ponorku k Titaniku hledají 700 kilometrů od pobřeží

Amerika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám