Hlavní obsah

Kyslík zbývá na tři dny. Ponorku k Titaniku hledají 700 kilometrů od pobřeží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Americké a kanadské záchranné týmy se dál pokoušejí usilovně vypátrat ponorku Titan, se kterou se pět lidí potápělo k vraku Titaniku. Závodí s časem, takže pátrali dál i přes noc. Titan zmizel v neděli a v pondělí měli lidé na palubě kyslík na čtyři dny, v úterý jsou to tedy jen tři dny. Pátrání ve středním Atlantiku je zatím bezúspěšné.

Ponorka zkoumající vrak Titaniku se pohřešuje, probíhá pátrání.Video: Joel Perry/OceanGate, Reuters

 
Článek

Do pátrání jsou zapojena plavidla pobřežní stráže i válečného námořnictva obou zemí, ale pomáhají i komerční společnosti zaměřené na průzkum mořských hlubin a jejich využití. Na palubě je pět lidí, mezi nimi je i miliardář Hamish Harding.

„Právě nyní se soustředíme na to, dostat do oblasti (zmizení ponorky) maximum naší kapacity, uvedl kontraadmirál americké pobřežní stráže John Mauger. Zdůraznil, že pátrání komplikuje velká vzdálenost místa od pobřeží, nachází se asi 700 km od St. Johnu na Novém Foundlandu.

Nasazeny jsou kromě lodí i vojenská letadla, ponorka a bóje se sonary.

Americká pobřežní stráž uvedla, že od pondělního večera propátrává hladinu loď Polar Prince, která se používá k přepravě ponorky, v níž se lidé potápějí k Titaniku.

Informace o expedici k Titaniku

Každá expedice OceanGate Titanic vyráží z kanadského St John's.

Ponorka Titan má kamery s vysokým rozlišením a poskytuje lidem na palubě živý pohled na Titanik.

Vybraným osobám musí být nejméně 18 let a musí například vylézt po šestimetrovém žebříku. Absolvují výcvik v navigaci, pilotáži, sledování a komunikaci.

Během pobytu v ponorce stráví posádka „tři až pět hodin“ průzkumem vraku Titaniku. Ponor včetně sestupu i výstupu údajně trvá kolem osmi hodin.

Například za osmidenní expediční cestu požaduje společnost čtvrt milionu dolarů (5,4 milionu korun).

Expedice se uskutečnily v letech 2021 a 2022 a firma již dříve uvedla, že bude výlety pořádat každý rok.

Vchody uzavřené zvenčí

Při předchozích plavbách byla loď vždy přímo nad ponorkou, uvedl novinář stanice CBS David Pogue, který byl na výpravě k vraku loni. Dokonce šlo z ponorky posílat SMS, ovšem přímo, a ne přes satelit. Upozornil, že se lidé nemohou z ponorky dostat ven, protože vchody jsou uzavřené zvenčí.

Ponorku Titan, dlouhou 6,7 metru, používá k výpravám k Titaniku společnost OceanGate. Titan se může ponořit do hloubky až 4000 m, protože Titanic leží v hloubce 3800 m. Lístek na osmidenní cestu stojí 250 000 dolarů (5,43 milionu korun).

Anketa

Chtěli byste se podívat k vraku Titaniku, kdybyste na to měli finance?
Ano, stálo by to za to.
15,7 %
Chtěl/a, ale cesta ponorkou by mě odradila.
8,3 %
Neláká mě to.
76 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 15359 čtenářů.

V Atlantiku zmizela ponorka vezoucí turisty za Titanikem. Na palubě byl i britský miliardář

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám