Hlavní obsah

Nejvíc mě děsí, že s tím někde uváznu, líčil loni majitel zmizelé ponorky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na palubě malé vyhlídkové ponorky, která se v neděli beze stopy ztratila během plavby k vraku Titaniku, byl podle zjištění médií i šéf společnosti OceanGate Stockton Rush. Ten se v loňském rozhovoru kanadský rozhlas rozpovídal o tom, čeho se během takových ponorů děsí nejvíc. Mluvil o všudypřítomných podmořských pastech.

Ponorka zkoumající vrak Titaniku se pohřešuje, probíhá pátrání.Video: Joel Perry/OceanGate, Reuters

 
Článek

„Nejvíc se bojím věcí, které mi zabrání se znovu vynořit. Může to být převis. Může to být rybářská síť, do níž se zapleteme,“ přiznával Rush v rozhovoru pro stanici CBS.

Klíčové je podle něj s ponorkou Titan plout klidně a s rozvahou.

„Jde o techniku pilotování. Je to celkem jasné – pokud je to převis, neplujte pod něj. Pokud je tam síť, nepřibližujte se k ní. Můžete se jim vyhnout, pokud plujete pomalu a stabilně,“ líčil majitel OceanGate.

Foto: Bill Sikes, ČTK/AP

Stockton Rush na snímku z roku 2016

Samotné řízení asi sedmimetrového plavidla není nikterak složité. Slouží k němu stejný ovladač, který se používá pro videoherní zařízení Xbox. „Celou tu věc provozujeme na ovladači na Xbox. Mělo by to být jako výtah, nijak složité k ovládání,“ prozradil dále Rush CBS.

V loňském rozhovoru přiznal, že každý ponor přináší rizika. Trval ale na tom, že jsou přijatelná. „Nemyslím si, že by to bylo nějak zvlášť nebezpečné. Za poslední tři dekády nedošlo na (civilních) ponorkách k závažnějšímu zranění nebo ztrátě na životě,“ připomínal dále zakladatel OceanGate.

Kyslík zbývá na tři dny. Ponorku k Titaniku hledají 700 kilometrů od pobřeží

Amerika

Ponorka se ponořila v neděli s kyslíkem na 96 hodin. Naposledy se ozvala po hodině a 45 minutách. Od té doby uplynulo už dalších více než 30 hodin a po Titanu stále není ani stopy.

Americké a kanadské týmy přiznávají, že jednou z pravděpodobných variant je, že se ponorka zaklínila ve vraku Titaniku. Ten přitom leží asi 3800 metrů pod hladinou, přičemž pilotované záchranné ponorky mají dosah asi dva tisíce metrů. Robotické se pak mohou ponořit až do hloubky zhruba šesti kilometrů.

Informace o expedici k Titaniku

Každá expedice OceanGate Titanic vyráží z kanadského St John's.

Ponorka Titan má kamery s vysokým rozlišením a poskytuje lidem na palubě živý pohled na Titanik.

Vybraným osobám musí být nejméně 18 let a musí například vylézt po šestimetrovém žebříku. Absolvují výcvik v navigaci, pilotáži, sledování a komunikaci.

Během pobytu v ponorce stráví posádka „tři až pět hodin“ průzkumem vraku Titaniku. Ponor včetně sestupu i výstupu údajně trvá kolem osmi hodin.

Například za osmidenní expediční cestu požaduje společnost čtvrt milionu dolarů (5,4 milionu korun).

Expedice se uskutečnily v letech 2021 a 2022 a firma již dříve uvedla, že bude výlety pořádat každý rok.

Otázkou je, jestli se ponorku podaří najít a zda v ní bude koho zachraňovat. Podle informací médií bylo na palubě pět lidí. Již zmíněný šéf OceanGate Stockton Rush, britský magnát Hamish Harding, pákistánský byznysmen Šahzada Dawúd se synem Sulmánem a francouzský podmořský badatel Paul-Henry Nargeolet.

V Atlantiku zmizela ponorka vezoucí turisty za Titanikem. Na palubě byl i britský miliardář

Amerika

Do pátrání jsou zapojena plavidla pobřežní stráže i válečného námořnictva Spojených států i Kanady. Pomáhají i komerční společnosti zaměřené na průzkum mořských hlubin a jejich využití.

„Právě nyní se soustředíme na to dostat do oblasti (zmizení ponorky) maximum naší kapacity,“ uvedl kontradmirál americké pobřežní stráže John Mauger. Zdůraznil, že pátrání komplikuje velká vzdálenost místa od pobřeží. Záchranáři hledají zhruba 700 km od St. Johnu na Novém Foundlandu. Nasazeny jsou kromě lodí i vojenská letadla, ponorka a bóje se sonary.

Na toaletě v hospodě ležely dokumenty k britské jaderné ponorce

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám