Hlavní obsah

Maďarsko tvrdohlavě udržuje a posiluje spolupráci s Ruskem, kritizoval velvyslanec USA v Budapešti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za nesprávnou označil americký velvyslanec v Budapešti David Pressman stále těsnější spolupráci Maďarska a Ruska. Podle serveru index.hu to řekl ve středu na recepci pořádané na počest americko-maďarské vědecké spolupráce.

Foto: Profimedia.cz

David Pressman

Článek

Americký velvyslanec podle serveru kritizoval, že Maďarsko spolupracuje s Ruskem i v čase, kdy kvůli vodě ze zničené Kachovské přehrady musely opustit své domovy tisíce lidí.

„Ukrajina nadále čelí ruské agresi a Maďarsko tvrdohlavě udržuje, a ještě posiluje spolupráci s Ruskem. Je jednoznačné, že válku začalo Rusko, které obsadilo ukrajinské území, a přehrada byla rovněž pod ruskou kontrolou,“ konstatoval americký diplomat.

Pressman upozornil, že šéf maďarské diplomacie o předešlém víkendu označil Rusko za „spolehlivého partnera v oblasti energetiky“. Americký velvyslanec opětovně kritizoval udržování jakýchkoli vztahů s Ruskem, které útočí na svého demokratického souseda.

Orbán jednal se šéfem Rosatomu o dostavbě jaderné elektrárny Paks

Evropa

Podle amerického diplomata je mezi Spojenými státy a maďarskou vládou „rozdíl několika světů“.

Letos v dubnu Pressman kritizoval vládu premiéra Viktora Orbána za to, že žádá na Ukrajině příměří a okamžitá mírová jednání. „Je cynické žádat příměří, když to není vaše země, které dvacet procent obsadila cizí okupační armáda,“ řekl tehdy Pressman.

„Spojené státy si rovněž přejí brzký mír, ale musíme žádat, aby Vladimir Putin stáhl svá vojska z území sousedního státu. Pokud Putin ukončí boje, válka skončí. Pokud Ukrajina přestane bojovat, znamená to konec Ukrajiny,“ dodal.

Maďarský premiér se netají tím, že v příštích volbách amerického prezidenta bude podporovat Donalda Trumpa a je toho názoru, že pokud by byl prezidentem USA stále Trump, válka na Ukrajině by vůbec nevypukla.

Na adresu Pressmana Orbán v únoru uvedl, že Spojené státy poslaly do Budapešti lisovacího člověka (příjmení velvyslance odvodil od maďarského slova „préselni“, tedy lisovat - pozn. red.), aby vlisoval Maďary do války. „Doufám, že příště nepošlou Pucciniho (od slova puč),“ glosoval Orbán.

Osmnáct procent Maďarů považuje USA za nepřítele

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám