Hlavní obsah

Orbán jednal se šéfem Rosatomu o dostavbě jaderné elektrárny Paks

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Generální ředitel ruského koncernu Rosatom Alexej Lichačov jednal v pondělí v Budapešti s maďarským premiérem Viktorem Orbánem a šéfem maďarské diplomacie Péterem Szijjártóem. Tématem obou jednání byla dostavba jaderné elektrárny Paks.

Foto: MTI, Profimedia.cz

Maďarský premiér Viktor Orbán během schůzky s šéfem Rosatomu Alexejem Lichačovem

Článek

Szijjártó uvítal, že Evropská unie před časem schválila změny ve smlouvách o výstavbě a financování dvou nových bloků jaderné elektrárny Paks. „Umožní to zrychlit výstavbu a přípravné práce mohou začít už začátkem července při dodržení všech nejpřísnějších bezpečnostních předpisů,“ uvedl po jednání šéf maďarské diplomacie.

Dva nové bloky by měly být spuštěny začátkem příštího desetiletí. „Zatím se nám daří dosahovat toho, že pro jaderný sektor neplatí žádné sankce, ale zároveň jsme si vědomi toho, že sankce existují nejen v psané, ale i nepsané podobě,“ upozornil Szijjártó.

Foto: Profimedia.cz

Šéf maďarské diplomacie Péter Szijjártó s generálním ředitelem Rosatomu Alexejem Lichačovem

Zároveň naznačil, že „někteří zahraniční aktéři“ by projekt rozšíření jaderné elektrárny Paks chtěli zablokovat nebo zpomalit. „Blokování investice, která zajistí energetickou bezpečnost, je útokem na suverenitu státu,“ konstatoval.

Po rozšíření Paksu se jaderná kapacita Maďarska zvýší z 2000 megawattů na 4400 megawattů, což podle Szijjártóa vystačí k pokrytí 75 procent poptávky po elektrické energii v zemi. „Tím se do značné míry staneme nezávislými na šílených změnách cen energií na mezinárodních trzích,“ dodal šéf maďarské diplomacie.

Orbánova vláda jako jediná v Evropské unii udržuje politické i ekonomické vazby na Moskvu navzdory více než rok a čtvrt trvající ruské invazi na Ukrajinu.

EK Maďarsku schválila dodatek ke smlouvě k rozšířené jaderné elektrárně

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám