Hlavní obsah

Lukašenko taky vyhlásil mobilizaci. Na polích mu leží brambory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko nařídil mobilizaci studentů, dělníků, státních zaměstnanců a také školáků. Musí vyrazit na pole sklízet brambory, řepu, kukuřici a obilí, píše server gazeta.ru.

Foto: Sergei Bobylev, ČTK/AP

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko.

Článek

Lukašenko upozornil na skutečnost, že jsou letos velmi příznivé podmínky pro vývoz potravinářských výrobků. „Pro zemědělství a podniky se otevřel obrovský trh. Můžeme prodat všechno v Rusku, Číně,“ řekl Lukašenko. Připomněl, že kromě otevřeného trhu jsou velmi slušné ceny.

Zvláště upozornil na potřebu dokončit sklizeň brambor, cukrové řepy, kukuřice a lnu. „Zapomeňte na to, že je válka, někde se nedodržují sankce. Musíte vidět své okolí, své lidi. Musíte včas sklidit a připravit se na jarní setbu,“ prohlásil Lukašenko.

Zdůraznil, že v případě potřeby je nutné zapojit do sklizně i studenty, a to navzdory skutečnosti, že v některých vzdělávacích institucích v zemi je zakázáno do takových druhů práce je zapojovat. „Snažíme se nějak vychovat naše školáky, naše děti. Čím je budete vychovávat? Klábosením? Klábosením je nevychováš,“ uvedl.

Lukašenko štípe dříví, aby zachránil Evropu

Koktejl

„Mobilizujte všechny,“ požádala hlava státu. Zdůraznil zkušenosti z dob, kdy mladí pomáhali zemědělcům se sklizní, což podle Lukašenka přispívalo k semknutosti kolektivu a učilo práci.

„Pokud jde člověk do práce na pět šest hodin, oba rodiče jsou šťastní a dítě má dobrou fyzickou zdatnost. My všichni, já určitě, jsme tvrdě pracovali. Nepracovali, tvrdě dřeli. Takže mobilizujte studenty, dělníky, státní úředníky, další lidi, aby nám pomohli. Protože můžeme vydělat slušné peníze. Když ne teď, tak na jaře,“ apeloval Lukašenko.

Reklama

Výběr článků

Načítám