Hlavní obsah

Lukašenko štípe dříví, aby zachránil Evropu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Běloruský diktátor Alexandr Lukašenko opět dostal potřebu světu ukázat, v jaké fyzické kondici se nachází. Na sociální sítě vypustil prapodivné video, na kterém s kamarádem seká dříví. To prý pošle do Evropy, aby „bratři“ neumrzli.

Foto: Hanna Liubakova/Twitter, Bez zdroje

Lukašenko seká dříví.

Článek

„Nenecháme Evropu zmrznout. Pomůžeme našim bratrům. Třeba nám jednou taky pomůžou,“ říká na videu Lukašenko po boku svého společníka Sergeje Teterina mezi hromadou špalků.

Ironicky poznamenává, že Evropa si nemůže vybírat, kterým dřevem bude topit. „Hlavně, aby bylo teplo,“ říká s dovětkem, že doufá, že se běloruská pomoc dostane k obyčejným lidem, a ne k bohatým.

„Hlavně, že (polský prezident Andrzej) Duda a (premiér Mateusz) Morawiecki neumrznou,“ šprýmuje Lukašenko.

Bizarní video na Twitteru přesdílela běloruská novinářka Hanna Ljubaková, podle které se Lukašenko snaží „flirtovat se Západem“.

Doplnila i komentář: „Nenechte se zmást. Je to diktátor, který zabíjel a mučil civilisty a nese spoluvinu za válku.“

„Bezchybný herecký výkon“

Druhý den invaze nám třesoucím hlasem nabídli, ať kapitulujeme, líčí ukrajinský ministr

Válka na Ukrajině

Ruská státní agentura RIA Novosti o videu rovněž informovala s tím, že „Lukašenko nedovolí, aby Evropa zmrzla“.

Srbský web Kurir zase ocenil, jak Lukašenko zvládl špalek rozseknout jedním máchnutím, „což naznačuje vynikající kondici běloruského vůdce, na rozdíl od jeho kamaráda, který lapal po dechu a nedokázal dobře máchat sekerou“.

Úžas z videa neskrývali ani novináři z deníku Kyiv Post. „Skvělý scénář, bezchybný výkon,“ chválili ironicky Lukašenka.

Unijní sankce v praxi. Místo v Moskvě se Rusové ládují v mekáči v Minsku, říká Latuško

Válka na Ukrajině

Lukašenko vládne Bělorusku od roku 1994, po posledních prezidentských volbách v roce 2020 už ale jeho mandát státy Evropské unie neuznávají, jelikož vyšly na povrch důkazy o rozsáhlých manipulacích a nezákonných postupech vůči opozici. Povolební protesty policie násilně potlačila, lidskoprávní situace v zemi je dodnes kritická. Podle organizace Vjasna je aktuálně v Bělorusku drženo 1337 politických vězňů. Lukašenkův režim podle demokratické opozice pomáhá Vladimiru Putinovi v jeho agresi proti Ukrajině.

Reklama

Výběr článků

Načítám