Hlavní obsah

Republikánští kandidáti se zaštítili Trumpem. Ne vždy jim to pomohlo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za „skálopevného“ označil exprezident Donald Trump Teda Budda, uchazeče o křeslo v Senátu za Severní Karolínu, když přijel podpořit jeho kampaň. Poté co Budd „skálopevně“ zvítězil, nezapomněl děkovat Trumpovi a jeho rodině za podporu. Avšak ne každý z „oblíbenců“ bývalé hlavy státu zaznamenal podobný úspěch.

Foto: Matt Rourke, ČTK/AP

Neúspěšný republikánský kandidát na senátora Mehmet Oz, kterého v úterním senátním klání porazil demokrat John Fetterman.

Článek

Mehmetu Ozovi, který je díky své televizní show známý jako „Dr. Oz“, chybělo k vítězství něco přes procento hlasů. Ještě v létě měl však jeho soupeř podle některých průzkumů až dvouciferný náskok.

V podobně těsném závěsu za vítězem se ve středu nacházela i televizní moderátorka Kari Lakeová, která se ucházela o křeslo guvernéra Arizony, tam však ještě není rozhodnuto.

Lakeová se snažila Trumpa napodobovat - tvrdila dokonce, že výsledky voleb přijme, jen pokud vyhraje. Ji a zejména Oze, prvního muslima, který usiloval o křeslo v Senátu, Trump otevřeně podporoval.

Neuspěl ani krajně pravicový Doug Mastriano, který chtěl být guvernérem Pensylvánie. Jeho soupeři se podařilo vylíčit plukovníka ve výslužbě jako „zdaleka nejextrémnějšího a nejnebezpečnějšího člověka, jaký kdy kandidoval na veřejnou funkci“. Od Mastriana se distancovala i řada významných republikánů ve státě. Nejenže se uchazeč objevil 6. ledna 2021 před Kapitolem, kde se schylovalo k bouřlivým výtržnostem, ale i jeho letošní kampaň provázela obvinění z antisemitismu. To nezvrátila ani podpora ze strany Trumpa.

Volby v USA: Republikánská tsunami se nekoná

Volby USA

Lépe pořídila kontroverzní poslankyně Marjorie Taylorová Greeneová, která má natrvalo zablokovaný účet na Twitteru kvůli šíření dezinformací o covidu-19. Své křeslo ve Sněmovně reprezentantů si udržela. Trump, rovněž vyhnaný z Twitteru, ji podporoval, přestože během léta tvrdila, že za požáry v Kalifornii mohou lasery z kosmu financované židovskými bankéři.

Jisto měl i další Trumpův favorit, zřejmě budoucí republikánský šéf Sněmovny Kevin McCarthy. Po svém zvolení jménem republikánů prohlásil: „Je jasné, že Sněmovnu reprezentantů získáme zpět.“ Tento politik nejenže popírá Trumpovu porážku v roce 2020, ale sám na sebe přiznal, že když zjistil jeho zálibu v jahodových a třešňových bonbonech z kolekcí firmy Starbucks, několik jich koupil, bral jen zmíněné sladkosti a získaný balíček osobně daroval bývalé hlavě státu.

Jinak řečeno, tak jako volby tento týden nepřinesly očekávanou republikánskou „červenou vlnu“, drtivě smetávající všechny demokraty, tak nevedly ani k jednoznačnému triumfu Trumpových favoritů.

Peskov: Vztahy s USA zůstanou špatné. Volby na tom nic nezmění

Amerika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám