Hlavní obsah

Lež v přímém přenosu: K invazi se nepřidáme, řekl Lukašenko. A přidali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minsk/Kyjev
Aktualizováno

Běloruská vojska v úterý vstoupila do Černihivské oblasti Ukrajiny, uvedla ukrajinská agentura Unian s odvoláním na místní domobranu a obyvatele. Jen pár hodin předtím přitom běloruský vůdce Alexandr Lukašenko tvrdil, že nemá v plánu se k ruské vojenské operaci přidávat.

Foto: Sputnik, Reuters

Běloruský prezident Alexander Lukašenko

Článek

Informaci o vstupu běloruských vojsk na ukrajinské území následně potvrdil ukrajinský parlament, Verchovna rada.

„Běloruské jednotky vstoupily do Černihivské oblasti. Informaci veřejnosti potvrdil Vitalij Kyrylov, mluvčí Severních sil územní obrany. Další podrobnosti později,” stálo na twitterovém účtu ukrajinského parlamentu.

Lukašenko dle Reuters oznámil posílení jednotek na hranici s Ukrajinou dobře vycvičenými sílami rychlé reakce, připravenými zmařit provokace.

Šojgu: Rusko bude pokračovat, dokud nezíská, co chce

Zahraniční

Podle místních zpráv vstoupila do oblasti severně od Kyjeva běloruská kolona o síle 33 jednotek.

V úterý ráno informovala státní běloruská agentura Belta, že tamní autoritářský vůdce Lukašenko prohlásil, že Bělorusko nemá v úmyslu se přidávat k ruské vojenské operaci na Ukrajině. Současně odmítl obvinění, že ruské jednotky útočí na Ukrajinu z běloruského území.

Reklama

Výběr článků

Načítám