Hlavní obsah

Krvavý masakr v Orlandu. Střelec popravil i devítiletou holčičku

• Aktualizováno

Pine Hills, předměstí Orlanda v americkém státě Florida se ve středu stalo dějištěm krvavého masakru. Mladík ve věku 19 let zastřelil tři lidi a další dva jsou v kritickém stavu. Mezi mrtvými je i devítiletá holčička a novinář, který o útoku informoval. Ve čtvrtek byl střelec zadržen.

Střelec v USA zabil tři lidi včetně reportéra, který informoval o prvním úmrtíVideo: AP

 
Článek

Mladý muž jménem Keith Melvin Moses nejprve zastřelil 20letou ženu, se kterou se znal. O několik hodin později se do čtvrti vrátil a jeho oběťmi se stali další čtyři lidé. Nejprve zastřelil novináře Dylana Lyonse z lokální televizní stanice Spectrum News, který informoval o prvním případu střelby, píše server abcnews.go.com.

„Muž přišel k autu a střílel po posádce. Reportér byl na místě mrtev, jeho kolega, fotograf Jesse Walden, je zraněn a v kritickém stavu,“ uvedl šerif John Mina. Muž pak šel do nedalekého domu, kde postřelil devítiletou dívku a zranil její matku. Dívka později následkům zranění podlehla, matka je v kritickém stavu v nemocnici.

Motiv činu policie zatím nezná. Mladík znal první oběť, ale nezdá se, že by měl vazby na zbývající zastřelené. Podle šerifa není ani jasné, zda Moses věděl, že dva z jeho terčů jsou novináři. Reportér a fotograf byli totiž ve voze, který nevypadal jako typická zpravodajská dodávka a nebylo na něm ani logo stanice.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Střelec Keith Melvin Moses

„Chtěl bych říct, jak otřesný den tohle je pro naši komunitu a naše mediální partnery,“ řekl na tiskové konferenci šerif Mina. „Nikdo v naší komunitě, ani matka, ani devítileté dítě, ani tvůrci zpravodajství, by se neměli stát obětí násilí spáchaného střelnou zbraní,“ dodal.

Moses již byl obviněn z vraždy prvního stupně u první oběti a brzy se očekává obvinění v případě dalších čtyř obětí. Moses je podle policie známá firma. Jeho kriminální minulost zahrnuje obvinění z ublížení na zdraví, vloupání, krádeže a útok se zbraní.

V posledních letech jsou střelecké útoky s podobným či vyšším počtem obětí ve Spojených státech prakticky každodenním jevem. Organizace Gun Violence Archive registrovala od začátku roku do poloviny února 80 případů střelby, po kterých zůstalo čtyři a více mrtvých a zraněných. Za loňský rok skupina takovýchto incidentů napočítala 647.

V USA mají více střelných útoků než dní v roce. Zbraně přitom mohou nosit i děti

Amerika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám