Hlavní obsah

Kreml si zavařil s videem z Putinovy cesty na okupovaná území Ukrajiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pochybnosti ohledně údajné pondělní cesty ruského prezidenta Vladimira Putina na okupována území Ukrajiny vyvolal záznam zveřejněný na kremelském webu. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov musel vysvětlovat, kdy vlastně Putin anektovaná území navštívil.

Putin na údajné návštěvě okupovaných území UkrajinyVideo: AP

 
Článek

Kreml v pondělí zveřejnil záběry, podle nichž Putin podnikl návštěvu dvou částečně okupovaných regionů Ukrajiny – Chersonské a Luhanské oblasti. Podle tiskové služby pobýval ve dvou štábech a s generály probíral situaci na frontě. Peskov přitom tvrdil, že se návštěva konala v pondělí. Podle ruských blogerů a novinářů se však návštěva mohla uskutečnit již minulý týden. Portál Ukrajinska pravda upozornil, že na videu o setkání Putina s vojáky šéf Kremlu ukazuje pravoslavnou ikonu s poznámkou: „Nyní tedy budou Velikonoce.“

Portál Agentstvo, který si výroku všiml, však upozornil, že hlavní oslavy pravoslavných Velikonoc se konaly v neděli 16. dubna a že Putinova cesta na okupovaná území se tudíž musela uskutečnit předtím. Agentstvo také uvedl, že slovo „budou“ Kreml z videa na svém webu později vystřihl.

Peskov pak tvrdil, že Putinova cesta se sice uskutečnila po prvním dni oslav Velikonoc, avšak pochybnosti ohledně termínu popřel. „Bylo to včera (v pondělí). Ostatně prezident, když tu ikonu daroval, řekl, že máme Velikonoce. Jde ale o to, že Velikonoce slavíme 40 dní. Tím spíš, že je to velikonoční týden. Proto je to celé špatně. Chytili se této fráze a okamžitě začali vytvářet hypotézy o tom, co se nestalo. Tato cesta se prostě uskutečnila včera, “ konstatoval podle portálu Meduza.

Putin navštívil další „nové ruské regiony“, tvrdí Rusové. Zveřejnili video

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám