Hlavní obsah

Královské nadšence smáčí v Londýně liják

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Korunovaci nového panovníka nezažila Británie už sedmdesát let. Do hladkého průběhu sobotní, do nejmenších detailů naplánované ceremonie, po níž král Karel III. oficiálně zasedne na trůn, ale velmi pravděpodobně hodí vidle příroda.

Lidé kempují v Londýně už několik dnů, nevyhnal je ani páteční déšť. A pršet má i v sobotuVideo: Newsflare, AP

 
Článek

Desetitisíce fanoušků monarchie, kteří zaplaví centrum Londýna, aby nového krále spatřili na vlastní oči, čeká doslova studená sprcha.

Podle meteorologů je v sobotu dopoledne v metropoli 60procentní pravděpodobnost slabšího deště, zatímco od oběda do dvou hodin je takřka jisté, že pršet bude vydatně, napsal deník The Daily Mail.

Slavnostní letka v ohrožení

Procesí s Karlem III. vyrazí z Buckinghamského paláce v sobotu 10:20 britského letního času (11:20 SELČ), místa pro veřejnost po jeho trase až do Westminsterského opatství, kde bude panovník korunován, ale budou zpřístupněna už od šesti hodin ráno.

FOTO: Královští superfanoušci už kempují před Buckinghamským palácem

Zahraniční

Do Buckinghamského paláce se král s královnou vrátí mezi jednou a půl druhou odpoledne tamního času, načež by se měli objevit na balkoně, aby pozdravili davy. Nad palácem by pak ve 14:15 měla přeletět slavnostní letka a oficiálně událost zakončit.

Ani to však není kvůli počasí jisté. Velitel vzdušných sil RAF Michael Wigston přiznal, že pravděpodobnost, že piloti vzlétnou, je „padesát na padesát“ - meteorologické podmínky by totiž mohly ohrozit jejich bezpečnost.

„Počasí nevypadá moc dobře, ale s tím nic nenaděláme. Musíme dbát na bezpečnost a nic zbytečně neriskovat,“ vysvětlil. Konečné rozhodnutí, jestli se přelet uskuteční, padne podle něj až hodinu či dvě před plánovaným startem.

Pro Británii mám slabost, přiznal Pavel

Karel III. by měl v pátek vpodvečer na recepci v Buckinghamském paláci přivítat zahraniční hosty sobotního ceremoniálu. Mezi 203 pozvanými představiteli zemí světa je také český prezident Petr Pavel a jeho manželka Eva.

Pavel odletěl na korunovaci do Londýna běžnou linkou

Domácí

Páteční program Pavla, který do Londýna dorazil běžnou linkou, začal už dopoledne přednáškou na škole Royal College of Defence Studies, kde před lety studoval.

Hlava státu se kromě toho sešla s potomky československých vojáků, kteří za druhé světové války působili v Británii. Později ho čekalo neformální setkání s krajany v restauraci Bohemia House.

„Samozřejmě se těším, protože je to první taková událost po 70 letech, a ty, které jsem měl možnost tady navštívit, tak byly většinou smutné. Protože se jednalo o pohřeb princezny Diany a zdálky jsem sledoval i pohřeb královny (Alžběty II.). Teď je to přece jenom záležitost, která je mnohem veselejší, takže opravdu se na to těším,“ prozradil.

Vlajky pro korunovaci krále Karla III. nechali ušít v Česku

Ekonomika

„Já mám k Velké Británii možná trochu sentimentální vztah, protože jsem tady strávil dost velkou část svého života… A proto všechno, co se týká Velké Británie, beru tak trochu osobně,“ podotkl.

Příliv turistů krizi nezmírní

Oslavám korunovace bude v Británii věnován celý víkend. Napříč zemí se uskuteční stovky různých slavnostních a charitativních akcí, přičemž hospody, bary a kluby v Anglii a Walesu mají v pátek a v sobotu prodlouženou otevírací dobu.

Korunovace je také velkou příležitostí pro nejrůznější podniky těžit z přílivu turistů a zviditelnit se speciálními akcemi.

Britská republika? Odpůrci monarchie větří šanci

Zahraniční

„Daří se nám velmi dobře… Je tu hodně rušno vlastně už několik posledních týdnů,“ řekla prodavačka Alison v obchodě se suvenýry u Trafalgarského náměstí. Nárůst poptávky potvrdil také Khan, který vede jeden z obchodů na Oxford Street.

„Prodali jsme tolik triček, že už máme jenom dva kusy. Dnes jsme jich hodně objednali, tak snad dorazí včas,“ uvedl.

Jistý pivovar ve Windsoru připravil ke korunovaci nové pivo nazvané „Návrat krále“, firma Caviar House & Prunier zase „Kaviár Jeho Veličenstva“ a obchodní řetězec Argos nabízí královy kartonové podobizny.

KVÍZ: Jak znáte britskou královskou rodinu?

Koktejl

Podle agentury AP korunovační víkend přinese finanční injekci podnikům v centru Londýna, především hotelům, barům a restauracím. „Moc toho ale neudělá pro britské obyvatele, které trápí ekonomika na pokraji recese a krize kolem životních nákladů,“ konstatovala.

Foto: Maja Smiejkowska, Reuters

Příznivci britské monarchie kempují před Buckinghamským palácem.

Reklama

Výběr článků

Načítám