Hlavní obsah

Britská republika? Odpůrci monarchie větří šanci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až bude Karel III. v sobotu korunován, čeká ho nejen radost veřejnosti z nového vladaře, ale také protesty. Také ve Velké Británii podpora monarchie ze strany obyvatel upadá.

Foto: Kin Cheung, ČTK/AP

Graham Smith , šéf hnutí Republika, nepochybuje o tom, že se dožije zániku monarchie.

Článek

Peter Tatchell je takzvaný aktivista za lidská práva a odpůrce monarchie. Na korunovační den 6. května se již připravuje. Na stole u něj doma visí plakát s nápisem: „Škrty? Zrušte monarchii!“

Tatchell hovoří o obrovském bohatství královské rodiny a zároveň o tom, že ji financují peníze daňových poplatníků. To je však jen jedna z mnoha výtek.

„Za skutečně pobuřující pokládám tajnou proceduru zvanou ‚královský souhlas‘, která dává panovníkovi a jeho dědicům právo nahlížet do návrhů zákonů týkajících se jejich majetku a jmění, a dokonce je vetovat. To je velký problém, protože to znamená, že královská rodina stojí nad zákonem,“ vysvětluje Tatchell televizi ARD.

Odpůrci monarchie protestují proti slibu věrnosti králi Karlu III. během sobotní korunovace

Zahraniční

Ačkoli ještě v dobách královny Alžběty II. by byly veřejné protesty téměř nemyslitelné, nyní začala nová éra. Loni listopadu, kdy pobýval Karel III. na oficiální návštěvě v  Yorku, přilétla na něho vejce. Třiadvacetileého Brita soud následně potrestal stovkou hodin veřejně prospěšných prací.

Podpora ochabuje

Z pohledu mladých lidí monarchie ztělesňuje nespravedlivou společnost, podotýká historička Anna Whitelocková z London City University. Podle Whitelockové je budoucnost království na vážkách, protože monarchové potřebují podporu veřejnosti a ta, jak ukazují průzkumy institutu pro výzkum veřejného mínění YouGov, klesá.

V roce 2013 bylo monarchii jako formě vlády nakloněno 75 procent Britů, dnes je to 58 procent. Mezi mladými lidmi ve věku 18 až 24 let dosahuje souhlas ještě nižších čísel. V této věkové skupině během deseti let sletěla na polovinu: z 64 na 32 procent.

Anketa

Má podle vás pro Velkou Británii v současnosti ještě nějaký smysl udržovat monarchistické zřízení?
Ano
65,3 %
Ne
34,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2187 čtenářů.

Král neplatí dědickou daň

Graham Smith se domnívá, že monarchie bude zrušena ještě za jeho života. Smith je šéfem kampaně organizace Republika – a její název mluví za vše. Chce, aby v čele státu byl volený prezident, o královské rodině si nemyslí mnoho dobrého: „Když prohlásíte, že monarchie je zkorumpovaná, nejdete daleko. Protože královská rodina neustále nezákonně používá veřejné peníze na osobní výdaje. Zneužívají svého postavení k tomu, aby byli osvobozeni od mnoha zákonů. A samozřejmě se vyhýbají daním.“

Když Karel zdědil královnino jmění, měl by z dědictví odvést desítky milionů dolarů, podotýká Smith. Král dědickou daň platit nemusí.

Jednoduchá změna na republiku?

Smith považuje změnu na republiku za relativně jednoduchou, jakmile se pro ni vysloví většina obyvatelstva. Pak by se mohlo konat referendum, po němž by parlament musel změnu na republiku právně schválit.

To se však zatím neděje. Při sobotním korunovačním průvodu budou odpůrci monarchie tudíž stát u silnice a skandovat: „Není to můj král!“

PŘEHLEDNĚ: Korunovace krále Karla III. Britského

Zahraniční

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám