Hlavní obsah

Juncker: Stále doufám, že to nepřeroste do velké války. Putina znám dobře a jsem zklamaný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropa žije v předválečné rétorice, pořád se mluví o zbraních, prohlásil bývalý předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker v rozhovoru pro rakouský deník Kleine Zeitung. Poznamenal také, že stále doufá, že to nepřeroste do velké války. Zmínil, že ruského vládce Vladimira Putina zná velmi dobře a že je zklamaný.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker

Článek

„V noci se probouzím a myslím na Evropu. Dělám si o ni starosti,“ řekl Juncker pro Kleine Zeitung s tím, že Evropa nyní řeší dilema – musí volit mezi válkou a mírem.

Označil se za zástupce generace, která si dělala velké naděje, že po změnách ve střední a východní Evropě v roce 1990 bude svět lepší a že nepřátelství mezi Východem a Západem už neexistuje.

„Tato naše kontinentální blaženost je pryč. Namísto toho žijeme ve válečné rétorice, která – jak stále doufám – nepřeroste do velké války,“ zdůraznil Juncker.

Meduza: Putin chce ještě válčit, stačit by mu mohl Charkov

Válka na Ukrajině

„Měl jsem Putina jako na grilu. A on mě taky“

Vinu za současnou napjatou situaci přisoudil ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi. „Není to naše chyba. Všechno to vzniklo kvůli masivnímu pochybení Putina,“ zdůraznil Juncker. „Ale varuji před tím, abychom mluvili pouze o zbraních,“ dodal.

„Znám Putina dobře. Patřím pravděpodobně k Evropanům, kteří s ním mluvili nejdéle a nejdůvěrněji. Hovořil jsem s ním celé hodiny, dokonce i v noci, v němčině, bez asistence diplomatů nebo tlumočníků,“ uvedl dále Juncker v narážce na fakt, že šéf Kremlu ovládá německý jazyk.

„Měl jsem ho tedy opravdu jako na grilu. A on mě taky,“ dodal Juncker, jenž je prý z Putina „velmi zklamaný“.

Macron: Francouzská armáda možná bude muset vést pozemní operace na Ukrajině

Evropa

Juncker si podle svých slov dnes nedokáže odpustit, že nedbal na hlasy svých přátel z východní a střední Evropy, kteří varovali před počínáním Ruska. Dopřával jim sice sluchu, ale okamžitě to pouštěl z hlavy, protože se domníval, že se zásadně mýlí.

„Byl jsem to ale já, kdo se fundamentálně mýlil,“ řekl Juncker, který byl v letech 1995 až 2013 lucemburským premiérem a od roku 2014 do roku 2019 stál v čele Evropské komise.

V této souvislosti se Juncker vyjádřil i o úvahách francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, který opakovaně hovoří o možnosti vyslání západních vojenských jednotek na Ukrajinu.

„Překvapilo mě to, ale nevyděsilo. Je s tím je spojena dobře promyšlená strategie, která říká, že bychom neměli sdělovat protivníkovi, kde leží naše vlastní červené linie. V tomto ohledu to (Macronovy výroky) řadím do kategorie taktických manévrů,“ řekl Juncker.

Bývalý šéf německé diplomacie se obává třetí světové války. Situaci přirovnal k roku 1914

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám