Hlavní obsah

Johnson lže, reagoval Peskov na vyhrožování raketami

– Moskva

Bývalý britský premiér Boris Johnson lže, žádné výhrůžky o raketách v telefonickém rozhovoru s ruským prezidentem Putinem nezazněly, prohlásil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Foto: Sputnik, Reuters

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov

Článek

Mluvčí reagoval na Johnsonovo prohlášení, že mu ruský prezident krátce před invazí na Ukrajinu vyhrožoval raketovým úderem. Johnson uvedl, že tato poznámka zazněla poté, co Putina během „velmi dlouhého“ hovoru loni v únoru varoval, že válka bude „naprostou katastrofou“. Johnson měl Putinovi říci, že invaze na Ukrajinu povede k západním sankcím a zvýšení počtu vojáků NATO u ruských hranic.

„To, co řekl pan Johnson, není pravda. Přesněji řečeno, je to lež,“ reagoval mluvčí Kremlu. Zdůraznil, že by to mohla být Johnsonova záměrná lež, a pak vyvstává otázka, proč prezentoval takovou verzi událostí, nebo zda tehdy britský premiér „vlastně nerozuměl, o čem s ním Putin mluví“. „Pak je to trochu nepříjemné pro partnery našeho prezidenta,“ dodal Peskov.

Mluvčí zdůraznil, že si je vědom obsahu tohoto telefonického rozhovoru. „Ještě jednou oficiálně opakuji: je to lež, nebyly žádné hrozby raketami. Když prezident Putin hovořil o výzvách pro bezpečnost Ruské federace, poznamenal, že v případě vstupu Ukrajiny do NATO bude potenciální rozmístění raket NATO nebo amerických raket na našich hranicích znamenat, že jakákoli raketa poletí do Moskvy během několika minut. Pokud byla tato pasáž takto vnímána, je to velmi nepříjemná situace,“ řekl mluvčí.

Je nemožné ověřit, zda Putinova hrozba byla skutečná. Avšak vzhledem k předchozím ruským útokům ve Spojeném království - naposledy v Salisbury v roce 2018 - Johnson pravděpodobně neměl jinou možnost než brát jakoukoli hrozbu ze strany ruského vůdce, byť by byla vyslovena lehce, vážně, poznamenala BBC.

Johnson, který loni v září odstoupil po řadě skandálů, se snažil Londýn postavit do pozice hlavního spojence Kyjeva na Západě. Během svého působení v úřadu několikrát navštívil Kyjev a často Zelenskému telefonoval.

V předvečer invaze na Ukrajinu Putin pohrozil Johnsonovi raketovým útokem

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám