Hlavní obsah

Je Francie přítel, nebo nepřítel? Kandidátka na britskou premiérku neví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vlnu kritiky vyvolala odpověď britské ministryně zahraničí Liz Trussové na otázku, zda je Francie „přítelem, nebo nepřítelem“ Británie. Pravděpodobná příští premiérka řekla, že o tom ještě není rozhodnuto. Britové jsou naši spojenci, ať už povídají jejich lídři v kampaních cokoli, reagoval francouzský prezident Emmanuel Macron.

Foto: Profimedia.cz

Ministryně zahraničí a kandidátka na premiérku Liz Trussová

Článek

Trussová v posledních týdnech sbírá podporu svých spolustraníků pro to, aby se mohla stát novou britskou premiérkou. Svojí odpovědí se zřejmě snažila zalíbit zastáncům historického pojetí britské diplomacie, která je ke vztahům k Francii obezřetná.

Na čtvrtečním setkání dostala otázku, zda je Francie pro Británii „friend or foe“, tedy přítel, nebo nepřítel. „O tom, ještě není rozhodnuto,“ odpověděla Trussová za hlasitého smíchu a potlesku publika. Doplnila, že francouzského prezidenta Emmanuela Macrona bude posuzovat na základě „činů, nikoli slov.“

Mírně řečeno nediplomatická odpověď zarazila jak vládní, tak opoziční politiky. „Člověk by si myslel, že si ministryně zahraničí uvědomuje, že jsme s Francií ve vojenské alianci,“ napsal na Twitteru někdejší konzervativní ministr Gavin Barwell.

Další z jejích někdejších kolegů v kabinetu David Gauke poznamenal, že aktuální doba je nejhorší možnou chvílí pro rozdělování Západu.

„Liz Trussová využila posledních týdnů své kampaně k tomu, aby urazila prezidenta jednoho z nejbližších spojenců Británie, což svědčí o žalostném nedostatku soudnosti,“ napsal labourista David Lammy.

Britové jsou fajn, lídrům navzdory

V pátek přišla odpověď i od prezidenta Macrona.

„Pokud nejsme schopni rozlišit mezi Francií a Velkou Británií, zda jsme nepřátelé, nebo přátelé – tyto pojmy nejsou neutrální –, směřujeme k vážným problémům,“ uvedl. „S jistotou říkám, že britský lid – národ, kterým je Spojené království – je přítelem, silným a spojeneckým národem, ať už jsou jeho vůdci jacíkoli.“

Neodpustil si i malý rýpanec: „A někdy i navzdory a nad rámec svých vůdců… nebo drobných chyb, které dělají v předvolebních kampaních.“

Reklama

Výběr článků

Načítám