Hlavní obsah

Jako dialog němého s hluchým. Lavrova jednání s britskou ministryní zklamalo

Moskva

Rusko má na výběr buď pokračovat v diplomatických jednáních, nebo v agresivním hromadění vojska u hranic Ukrajiny, řekla šéfka britské diplomacie Liz Trussová po jednání se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem v Moskvě. Ruský ministr zahraničí vzápětí uvedl, že Rusko upřednostňuje diplomatické řešení, čtvrteční rozhovor se svou britskou kolegyní ale označil za dialog „němého s hluchým“, setkání jej prý zklamalo.

Foto: Profimedia.cz

Britská ministryně zahraničí Liz Trussová a její protějšek Sergej Lavrov

Článek

„Agrese ze strany ruské vlády a pokusy o přeměnu minulosti vážně podkopávají mezinárodní postavení Ruska. Tyto činy mají ve skutečnosti za následek posílení odhodlání NATO a odklon ukrajinského lidu od Ruska,” řekla Trussová na tiskové konferenci v Moskvě.

Podle Lavrova ruská strana opakovaně a podrobně vysvětlovala svůj postoj a uvedla argumenty, které dokazují neopodstatněnost obav z invaze na Ukrajinu. Rusko nikomu nevyhrožuje a Západ postoje Moskvy nevnímá nebo je ignoruje, uvedl Lavrov. Kritizoval také snahu Evropské unie vydat společný dokument, ve kterém se skryjí nuance jednotlivých národních postojů.

NATO přitvrzuje. Buď diplomacie, nebo posílíme jednotky na východě

Zahraniční

Lavrov potvrdil, že Moskva dostala oficiální odpověď Evropské unie na své požadavky. Mezi ně patří také příslib NATO, že mezi své členy nepřijme Ukrajinu. Moskva ukrajinské členství v obranné alianci považuje za ohrožení vlastní bezpečnosti, Západ naopak zdůrazňuje právo každé suverénní země na výběr spojenců.

„Kolektivní reakce Evropské unie na ruské bezpečnostní návrhy by vedla ke ztroskotání rozhovorů,” varoval Lavrov.

Nechceme válku, zopakovala Trussová

Trussovou prý Lavrov ujistil, že Rusko nemá v úmyslu zaútočit na Ukrajinu. Po slovech však podle ní ještě musí následovat činy, podotkla Britka.

Biden mluvil s Macronem o jeho schůzkách v Rusku a na Ukrajině, oznámil Bílý dům

Zahraniční

„Nevidím žádný jiný důvod, proč by mělo být na ukrajinských hranicích rozmístěno 100 tisíc vojáků, kromě toho, že ohrožují Ukrajinu. Pokud to Rusko myslí s diplomacií vážně, musí tyto vojáky přesunout a upustit od vyhrožování,” řekla Trussová.

Lavrov britský požadavek na stažení vojsk označil za „politováníhodný”. Kterákoliv suverénní vláda na světě má podle něj právo pořádat si vojenská cvičení v rozsahu a délce, jaké uzná za vhodné. Ruská vojska se po ukončení cvičení, stejně jako vždy, vrátí na svou základnu, dodal Lavrov.

KOMENTÁŘ: Stín Mnichova nad Ukrajinou a plyn - Alex Švamberk

Komentáře

Británie se chce za každou cenu vyhnout konfliktu, podotkla Trussová.

Britská diplomacie odpoledne předloží parlamentu novou legislativu o sankcích vůči Rusku, uvedla agentura Reuters. „Předkládáme legislativu, která rozšíří kritéria pro určení sankčního režimu vůči Rusku. Jako ministr pro Evropu jsem podepsal legislativu, kterou předložíme parlamentu a která by měla vstoupit v platnost dnes odpoledne,” uvedl James Cleverly před zákonodárci.

Starosta Kyjeva Kličko se chystá na ruský útok. Má už 5000 leteckých krytů

Zahraniční

Britsko-ruská jednání se odehrávají v době, kdy se západní představitelé snaží zmírnit bezpečnostní krizi kolem Ukrajiny. Rusko na svém území u ukrajinských hranic shromáždilo zhruba 100 tisíc vojáků a další vyslalo do Běloruska na zahájené společné cvičení. Rusko tvrdí, že vojáky přesouvá kvůli armádním cvičením, a prohlašuje, že má obavy o vlastní bezpečnost.

Reklama

Výběr článků

Načítám