Hlavní obsah

NATO přitvrzuje. Buď diplomacie, nebo posílíme jednotky na východě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel
Aktualizováno

Pokud Rusko nevyslyší nabídky Západu k diplomatickému řešení napětí kolem Ukrajiny, musí se připravit na tvrdé ekonomické sankce a posílení vojenské přítomnosti NATO ve východní Evropě. Po jednání s britským premiérem Borisem Johnsonem to ve čtvrtek řekl generální tajemník Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg.

Foto: Olivier Matthys, ČTK/AP

Generální tajemník NATO na tiskové konferenci po jednání s Borisem Johnsonem

Článek

„Rusko má na výběr. Může buď zvolit diplomatické řešení - a my jsme připraveni jednat -, nebo si vybrat konfrontaci, ale v tom případě zaplatí vysokou cenu,” prohlásil na společné tiskové konferenci s Johnsonem šéf Aliance.

Biden mluvil s Macronem o jeho schůzkách v Rusku a na Ukrajině, oznámil Bílý dům

Zahraniční

Evropské země jsou podle něj znepokojeny současným navyšováním počtu ruských vojáků v blízkosti Ukrajiny, kvůli němuž bude méně času přichystat se na případnou invazi.

KOMENTÁŘ: Stín Mnichova nad Ukrajinou a plyn - Alex Švamberk

Komentáře

„Toto je nebezpečný okamžik pro evropskou bezpečnost,“ řekl Stoltenberg. „Počet ruských sil se zvyšuje. Doba varování před možným útokem se zkracuje,” upozornil.

Rusko řeči o invazi zpochybňuje

Rusko odmítá, že by se souseda chystalo napadnout, a tvrdí, že se obává rozšiřování vlivu Aliance ke svým hranicím.

Foto: Daniel Leal, ČTK/AP

Jens Stoltenberg (vpravo) na tiskové konferenci s britským premiérem Borisem Johnsonem

Západní členové NATO v čele s USA, Francií či Británií v reakci na napjatou situaci v posledních týdnech posílají na východ nové vojáky a techniku.

„NATO nepředstavuje pro Rusko hrozbu, ale musíme být připraveni na nejhorší a zároveň zůstat pevně odhodláni najít politické řešení,“ dodal generální tajemník Stoltenberg.

Británie chce posílit jednotky NATO v Estonsku, kterým aktuálně velí. V pobaltské zemi je v tuto chvíli asi 1200 aliančních vojáků. Do Polska k Ukrajinské hranici Británie na důkaz solidarity s Kyjevem pošle 350 vojáků.

V Bělorusku jsou desítky tisíc ruských vojáků. Začal nácvik obrany před útokem zvenčí

Evropa

„Připravujeme se vojensky, připravujeme sankce, ale také jsme ochotni hovořit," řekl Johnson. Dodal, že Západ je sice připraven k dialogu, ale nikoli o nepřekročitelných podmínkách, jako je možnost Ukrajiny vstoupit do NATO.

Podle šéfa londýnské vlády je čas přistoupit k deeskalaci krize. Jakožto vášnivý historik připomněl paralelu se situací v Evropě před vypuknutím druhé světové války. „Musíme vytrvat, nesmíme dopustit návrat doby, kdy o osudech národů rozhodovala hrstka velmocí,” apeloval Johnson.

Reklama

Výběr článků

Načítám