Hlavní obsah

Izraelský ministr vyrazil na Chrámovou horu, Palestinci zuří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Nový izraelský ministr národní bezpečnosti a krajně pravicový politik Itamar Ben Gvir navštívil v úterý Chrámovou horu. Svůj krok konzultoval s premiérem Benjaminem Netanjahuem a ten vůči němu neměl žádné námitky, napsal list The Jerusalem Post. Ben Gvirovo rozhodnutí kritizovala izraelská opozice. Palestinské ministerstvo zahraničí označilo jeho počínání za „bezprecedentní provokaci“.

Foto: Ammar Awad, Reuters

Chrámová hora se Skalním dómem

Článek

„Nová izraelská vláda nepodlehne hrozbám Hamásu,“ prohlásil Itamar Ben Gvir, když v úterý ráno dorazil na Chrámovou horu, a pokračoval: „Chrámová hora je nejdůležitějším místem pro židovský lid. Zachováme svobodu pohybu pro židy, muslimy a křesťany“. Současně varoval, že: „S těmi, kdo vyhrožují, se bude jednat železnou pěstí“.

Lídr izraelské opozice a bývalý premiér Jair Lapid varoval, že Ben Gvirova návštěva na Chrámové hoře vyvolá napětí v Jeruzalémě a na Západním břehu Jordánu. „I když je Bibi (přezdívka premiéra Netanjahua) slabý, musí se tentokrát ozvat a nedovolit Ben Gvirovi návštěvu Chrámové hory, protože pak budou umírat lidé“. Narážel tak na to, že nová vláda Netanjahuovy strany Likud má většinu v parlamentu jen díky koalici s krajně pravicovou aliancí, jejíž součástí je Ben Gvirova strana Ocma Jehudit, donedávna považovaná za extremistickou.

Představitelé Palestinské samosprávy (PA) varují před eskalací násilí. „Opakované izraelské hrozby, že změní historický status quo v mešitě Al-Aksá, by měly vážné důsledky pro všechny,“ řekl Nabíl abú Rudajna, mluvčí předsedy Palestinské samosprávy Mahmúda Abbáse.

Objev roku: V Izraeli se našly 2200 let staré stříbrné mince

Věda a školy

Jeruzalémská Chrámová hora, kde se v současnosti nachází mešita Al-Aksá, je jedním ze tří posvátných míst islámu, ale je významná i pro židy, protože v minulosti tam stával židovský chrám zbořený Římany v roce 70. Podle nynějšího uspořádání tam mohou jednou z bran židé vstupovat, ale mají zakázáno se na hoře modlit. Radikální kruhy se snaží prosadit změnu tohoto opatření a umožnit židům modlitbu na místě někdejšího chrámu, což ale izraelské vlády dosud odmítaly.

Abú Rudajna zopakoval nesouhlas Palestinců s tím, aby se židé mohli na tomto místě modlit. Palestinské ministerstvo zahraničí v úterý ráno ministrovu návštěvu odsoudilo a  označilo ji za „bezprecedentní provokaci a nebezpečnou eskalaci konfliktu“.

Procházky židovských politiků po Chrámové hoře často propukají v následné násilí ze strany uražených Palestinců. V září 2000 se stala rozbuškou k tzv. druhé intifádě návštěva tehdejšího opozičního představitele strany Likud Ariela Šarona.

Nová Netanjahuova vláda získala důvěru izraelského Knesetu

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám