Hlavní obsah

Izraelci v Gaze obsadili ministerstva, parlament i centrálu policie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Izraelská armáda v úterý oznámila, že ve městě Gaza obsadila několik vládních úřadů, které dosud spravovalo teroristické hnutí Hamás. Kromě některých ministerstev obsadili vojáci také ústředí policie a parlament.

Foto: Ohad Zwigenberg, ČTK/AP

Izraelské tanky při operaci v Pásmu Gazy

Článek

Podle listu The Times of Israel se na operaci podíleli příslušníci 7. obrněné brigády a Golanské mechanizované brigády.

Vojáci ovládli tzv. dům guvernéra v Gaze, v němž se nacházely mj. kanceláře vojenského křídla Hamásu, jeho zpravodajské divize a další místa, kde hnutí připravovalo svůj útok na Izrael ze 7. října.

Izraelští vojáci se vyfotili v dobytém parlamentu v Gaze

Zahraniční

Pod kontrolou izraelských ozbrojených sil je také inženýrská fakulta univerzity v Gaze, která sloužila také jako institut pro vývoj a výrobu zbraní, a rovněž areál Hamásu s výcvikovou základnou, velitelským střediskem, místnostmi pro výslechy a zadržování lidí, uvedla dále armáda.

Fotografie, které dříve unikly do médií a sociálních sítí, ukazovaly zatím vojáky v budově parlamentu a velitelství policie.

Už v pondělí izraelský ministr obrany Joav Galant oznámil, že Hamás „ztratil nad Gazou kontrolu“ a že bojovníci Hamásu prchají do jižní části Pásma Gazy.

Pod dětskou nemocnicí v Gaze byl sklad zbraní

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám