Hlavní obsah

Izrael je číslo jedna v očkování proti koronaviru. Včas nakoupil a skvěle distribuuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezi zeměmi, které už začaly očkovat proti koronaviru, je Izrael jasnou jedničkou. Zatímco u nás se teprve očkovat začíná, v Británii, Francii či Německu jsou vlády obviňovány z příliš pomalého postupu. Izrael už stihl naočkovat první dávkou vakcíny 1,8 milionu lidí.

Foto: Profimedia.cz

Jedno z očkovacích center v Tel Avivu

Článek

Koncem ledna by Izrael chtěl dodat obě dávky vakcíny téměř čtvrtině svých obyvatel. „Měli bychom mít na konci měsíce naočkovaných zhruba 2 miliony obyvatel, z toho většinu seniorů,“ uvedl izraelský náměstek ministra zdravotnictví Hezi Levi.

Rychlému očkování napomohlo to, že Izrael nakoupil vakcíny od firem Pfizer/BioNTech, AstraZeneca a Moderna dřív, než byly vakcíny schváleny. Obchod s Modernou byl uzavřen dokonce již v červnu, dřív, než její vakcína vstoupila do třetí fáze klinických testů.

S firmou Pfizer podepsal Izrael dohodu o nákupu 8 milionů dávek vakcíny (tedy pro téměř polovinu populace) jen několik dní poté, co firma oznámila výsledky testů. Jen uzavřel dohodu o dodání 10 milionů dávek se společností AstraZeneca.

Tato včasná jednání znamenala riziko prodělání stovek milionů dolarů, v případě, že by vakcíny nebyly schváleny. V porovnání s ekonomickými ztrátami v případě dalších lockdownů, to však bylo pro Izrael přijatelné.

Izrael a Sputnik 5
Objevily se spekulace a teorie, že Izrael očkuje tak rychle, protože využívá ruské vakcíny, kterou západní svět odmítl. Ve skutečnosti však nakoupila ruské vakcíny pouze jedna z nemocnic. Ruská vakcína podléhá stejnému schvalovacímu procesu jako všechny ostatní. Nebyla však dosud patřičně otestována a nákup 1,5 milionu dávek je tak pro nemocnici určitým rizikem, které se může a nemusí vyplatit.

Objevily se spekulace a teorie, že Izrael očkuje tak rychle, protože využívá ruské vakcíny, kterou západní svět odmítl. Ve skutečnosti však nakoupila ruské vakcíny pouze jedna z nemocnic. Ruská vakcína podléhá stejnému schvalovacímu procesu jako všechny ostatní. Nebyla však dosud patřičně otestována a nákup 1,5 milionu dávek je tak pro nemocnici určitým rizikem, které se může a nemusí vyplatit.

Premiant Izrael: I kdybychom vakcínu přeplatili, vyplatilo se to

Koronavirus

Izrael stejně jako jiné země očkuje pouze schválenými vakcínami, zatím tedy pouze vakcínami Pfizer a Moderna.

Naočkováno je i 100 tisíc mladých

Dalším klíčem k očkovacímu úspěchu Izraele je zvládnutá logistická stránka očkování. Izrael sám rozděluje dodávky vakcíny a distribuuje je i do odlehlých částí země. V některých případech se, stejně jako například u nás a i jinde v Evropě, využívá z jedné ampule šest dávek vakcíny místo pěti.

Velká Británie a Izrael už naočkovaly milion lidí

Blízký a Střední východ

Prioritně Izrael očkuje rizikové skupiny, ovšem narozdíl od některých evropských zemí dává možnost očkování i jiným. Mladší lidé z nerizikových skupin mohou čekat u kliniky, kde případně dostanou vakcínu, která zbyla a musela by být vyhozena. Díky tomuto přístupu je v Izraeli naočkováno alespoň první dávkou již nejméně 100 tisíc lidí ve věku mezi 20 a 40 lety.

Izraelská nemocnice objednala navzdory obavám ruskou vakcínu proti covidu-19

Koronavirus

Očkovací centra postavená na náměstích pracují na popud vlády v nonstop režimu. Na očkovací centrum se proměnila i sportovní aréna v Jeruzalémě. Izrael rovněž vložil velké úsilí do boje proti dezinformacím o očkování a vyjednal přímo s Facebookem zrušení několika stránek, které fámy a konspirační teorie o očkování šířily.

Dalším důležitým prvkem je motivace lidí. Izrael zvolil cestu „covid-pasů“, tedy myšlenky, která je v Evropě přijímána s odporem. V izraelském případě jde o takzvaný „zelený pas“. Ten bude udělen těm, kteří již dostali obě dávky vakcíny, a jeho držitelé budou vyjmuti z některých protikoronavirových opatření.

Palestinská strana mince

V neposlední řadě stojí za úspěchem Izraele v první fázi očkování i faktor politický. Už v březnu se v zemi uskuteční volby a premiér Benjamin Netanjahu dělá vše pro to, aby byl opět zvolen. Početné korupční skandály a tři tvrdé lockdowny jeho vítězství ohrozily, nyní Netanjahu doufá, že mu včasné a příkladné očkování vítězství zajistí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: O očkování proti koronaviru je v Izraeli velký zájemVideo: Reuters

Úplně jiná situace panuje na Izraelci okupovaném Západním břehu a v pásmu Gazy. Izrael sice distribuuje na území vakcínu, ovšem pouze pro židovské osadníky. Palestinské úřady se snaží zajistit dodávky vakcíny i pro zhruba 2,7 milionů Palestinců, prví vakcíny však dorazí nejspíš až v únoru.

Palestince pobouřily záběry z technoparty v mešitě. Pro dýdžejku přišla policie

Blízký a Střední východ

Navzdory zpoždění, palestinské úřady nepožádaly Izrael oficiálně o pomoc. Veškeré snahy o koordinaci v boji proti koronavirové pandemii vzaly za své minulý rok poté, co prezident Mahmúd Abbás oznámil přerušení mírových jednání s USA a Izraelem.

Izrael naznačil, že by mohl Palestincům poslat přebytečné dávky vakcíny, nicméně dodal, že na základě dohod z 90. let, které ustanovují pozorovatelské mise ohledně dodržování mezinárodních očkovacích standardů, není stát Izrael za Palestince na okupovaných územích zodpovědný.

Opačný názor však mají izraelské, palestinské i mezinárodní lidskoprávní organizace, které upozorňují, že Izrael, jako okupant, má za zdraví Palestinců morální i právní zodpovědnost.

Reklama

Výběr článků

Načítám