Hlavní obsah

Palestince pobouřily záběry z technoparty v mešitě. Pro dýdžejku přišla policie

Novinky, Petr Jemelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Palestinou otřásá skandál. Věhlasná místní dýdžejka elektronické taneční hudby uspořádala technoparty přímo v mešitě Nabí Músá na Západním břehu Jordánu. Jedná se o poutní místo, kde je údajný hrob Mojžíše. Na party v mešitě se popíjel alkohol a tančili muži s ženami. Pro DJ Sámu Abd al-Hádiovou si kvůli tomu v neděli přišla palestinská policie.

Foto: Profimedia.cz

Mešita Nabí Músá na Západním břehu Jordánu.

Článek

Záběry ze sobotní party v mešitě Nabí Músá mezi Jeruzalémem a palestinským městem Jericho vyvolaly pobouření palestinských politiků napříč spektrem. Hnutí Hamás počin dýdžejky podle listu The Times of Israel nazvalo hanebností.

„Whisky, alkohol a ženy!“ rozhořčoval se jeden z Palestinců, který záběry z party v mešitě sdílel na Twitteru.

Pohoršení vyvolalo nejen to, kde se akce odehrála, byť v mešitě už neprobíhají bohoslužby. Kritici poukazovali i na to, že se na místě popíjel alkohol, necudně se družili muži s ženami z Izraele i Palestiny, a také, že se tak stalo v době, kdy se Palestina stejně jako celý svět potýká s epidemií koronaviru.

Dýdžejka Sáma Abd al-Hádiová je původem z Ramalláhu. Pozornost poutá už tím, že se jako žena prosadila v oblasti, kterou obecně opanují spíše muži, tím spíš v patriarchálně laděné palestinské společnosti.

Nyní bude podle všeho potřebovat pomoc právníků. Podle informací místní stanice Kan, která se odkazuje na vyšetřovatele, byla dýdžejka zadržena a stále není na svobodě.

„Tím, co se stalo v mešitě Nabí Músá, jsem znechucen a rozhněván. Zatím nevím, kdo je za tento čin zodpovědný, ale ať je to kdokoliv, ponese následky odpovídající závažnosti tohoto činu,“ nechal se slyšet zástupce palestinského prezidenta pro náboženské záležitosti Mahmud al-Habbáš.

Vzhledem k tomu, že byli na party i izraelští občané, se věcí zabývají i izraelské úřady.

Reklama

Výběr článků

Načítám