Hlavní obsah

Velká Británie a Izrael už naočkovaly milion lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V Izraeli byl během uplynulých dvou týdnů naočkován proti nemoci covid-19 milion lidí. V zemi, která má necelých 10 milionů obyvatel, je tak proočkováno deset procent populace ve chvíli, kdy se například v Evropě vakcinace teprve rozbíhá a státy počítají očkované spíše v tisících. Milion očkovaných hlásí i Velká Británie.

Foto: Tsafrir Abayov, ČTK/AP

Očkování v Izraeli

Článek

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu uvedl, že cílem je naočkovat 5,5 milionu lidí, pokud má být epidemie zastavena. Do konce ledna má být očkováno 2,25 milionu lidí. Vakcínu, stejně jako v jiných zemích nedostanou všichni obyvatelé, očkovat se nebudou děti do 16 let.

Všechny vakcíny, kterými stát očkuje, jsou od konsorcia společností Pfizer a BioNTech. Jen ve čtvrtek ji dostalo 153 000 lidí.

Od začátku pandemie se nákaza koronavirem v Izraeli prokázala u 426 749 lidí, 3338 z nich zemřelo. Země prošla několika přísnými lockdowny, nyní je ve třetím.

Izrael je už ve třetím lockdownu. Očkuje 70 tisíc lidí denně

Blízký a Střední východ

Izraelci nesmějí vzdálit na více než kilometr od bydliště, nesmějí vstupovat do domů, v nichž nebydlí, obchody jsou uzavřeny, kulturní akce jsou zrušeny a restaurace smějí provozovat jen rozvážkovou službu. Hromadná doprava funguje jen z poloviny, hromadné akce jsou omezeny na 20 lidí venku a 10 lidí uvnitř. Školy ovšem zůstaly otevřené.

Alespoň jednu dávku

Velká Británie zahájila očkování proti covidu-19 už začátkem loňského prosince, zatím ale má plnou imunitu jen zlomek z téměř 67milionové populace. Vládní poradce Chris Whitty vládu vyzval, aby změnila strategii a prodloužila rozestup mezi dvěma dávkami vakcíny až na 12 týdnů ze současných tří týdnů, aby tak co nejrychleji zvýšila počet lidí, kteří dostali alespoň jednu dávku.

Počet osob nakažených koronavirem se nyní v Británii rychle zvyšuje, v úterý, ve středu, ve čtvrtek i dnes úřady hlásily více než 50 000 nových případů nákazy za 24 hodin, ve dvou případech šlo o rekordní počet. Data statistického úřadu ONS ukazují, že nová nakažlivější varianta viru se prokázala u 63 procent infikovaných v Anglii a dokonce u 77 procent infikovaných v Londýně, upozornil list The Independent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám