Hlavní obsah

EU řeší další sankce na Írán kvůli balistickým raketám pro Rusko

Česká diplomacie řeší s partnery v Evropské unii, zda uvalit další sankce na íránský režim v případě, že Teherán dodá Ruské federaci balistické rakety pro použití na Ukrajině. Na dotaz Novinek to sdělila mluvčí ministerstva zahraničí Mariana Wernerová. Konkrétní kroky však odmítla předjímat.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Zleva český ministr Jan Lipavský, šéf unijní diplomacie Josep Borrell a německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková na setkání ministrů zahraničí EU v Praze

Článek

O tom, že Írán zřejmě brzy vyzbrojí Rusko balistickými raketami krátkého doletu, píší s odkazem na západní představitele americká média. Podle vyjádření mluvčího ukrajinského letectva Jurije Ihnata hodlá Rusko tyto rakety rozmístit na severu Ukrajiny.

Pokud se tak opravdu stane, znamenalo by to výrazně větší podporu ruské agrese ze strany Íránu. Evropská unie, jejíž Radě ministrů ještě dva měsíce bude Česká republika předsedat, by v takovém případě musela reagovat.

ISW: Závislost Ruska na íránských zbraních se bude prohlubovat

Válka na Ukrajině

„Ministerstvo zahraničních věcí zaregistrovalo informace o možné dodávce balistických raket Rusku ze strany Íránu. Tuto věc aktuálně řešíme s partnery z EU, nicméně další kroky české diplomacie v tuto chvíli nebudeme předjímat,“ odpověděla na dotaz Novinek mluvčí ministerstva zahraničí Mariana Wernerová.

Účinná obrana není

Podle informací, kterými disponuje ukrajinská i americká rozvědka, připravilo v průběhu října Rusko dodávku íránských balistických raket krátkého doletu Fateh-110 a Zolfaghar, které jsou schopny zasáhnout cíle na vzdálenost 300, respektive 700 kilometrů.

„Nemáme žádnou účinnou obranu proti těmto střelám. Je teoreticky možné je sestřelit, ale ve skutečnosti je to velmi obtížné s prostředky, které máme ve službě. Máme protivzdušnou obranu, ne protiraketovou obranu,“ upozornil mluvčí ukrajinského letectva Jurij Ihnat.

Před dvěma týdny už schválila Unie sankce proti Íránu, kvůli dodávkám takzvaných „kamikadze“ dronů, které Rusko ve válce využívá. Jak uvedl deník New York Times, Írán dokonce vyslal na poloostrov Krym instruktory, kteří pomáhají ruským vojákům drony ovládat.

Írán opakovaně obvinění odmítá. Kreml tvrdí, že nemá žádné informace o tom, že by ruské síly používaly íránské bezpilotní letouny na Ukrajině.

Unijní sankce proti Íránu byly přijaty rovněž v souvislosti s probíhajícími protesty proti porušování lidských práv.

Rusové plánují útok íránskými raketami, nemáme proti nim obranu, obává se Ukrajina

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám