Hlavní obsah

Írán otestoval u Hormuzského průlivu útočné vojenské drony

– Teherán

Íránská armáda v sobotu v pobřežní oblasti nedaleko strategicky významného Hormuzského průlivu otestovala nové útočné bezpilotní letouny Ababil-5. Informovala o tom státní televize. Podle agentury AP šlo o součást vojenského cvičení, které se koná pravidelně touto dobou.

Foto: Wana News Agency, Reuters

Silvestrovské cvičení íránské armády

Článek

Dron Ababil-5 se do něho zapojil poprvé a poté, co překonal vzdálenost 400 kilometrů, úspěšně bombou zasáhl cíl, uvedla státní televize. Írán už v uplynulých letech otestoval mnoho bezpilotních letounů využívaných pro vojenské účely.

Vojenské drony se staly dalším předmětem sporů mezi Íránem a západními zeměmi. Spojené státy a jejich spojenci poukazují na to, že Teherán tyto stroje dodává Rusku, které je potom nasazuje k útokům na Ukrajině. Írán v listopadu připustil, že drony Rusku dodal, ale že to bylo před začátkem ruské invaze na Ukrajinu. Tvrdí, že mu jde o zastavení konfliktu.

Foto: Wana News Agency, Reuters

Silvestrovské cvičení íránské armády

Cvičení se zúčastnili členové přepadových komand nebo výsadkáři. Armáda na manévry vyslala bojové letouny, vrtulníky, vojenská dopravní letadla a ponorky. V plánu je také odpalování raket a zkoušky systémů protiletecké obrany. AP připomíná, že Írán taková cvičení pořádá pravidelně s cílem zlepšit svoje obranné schopnosti a ozkoušet zbraně.

Hormuzský průliv leží mezi Perským a Ománským zálivem a je klíčový pro přepravu energetických surovin. Lodě jím převáží asi pětinu ropy dopravované po moři.

Írán se zatím zdráhá dodat Rusku rakety

Válka na Ukrajině

Reklama

Související články

Na Kyjev zaútočily drony

Kyjev čelil v noci na pondělí dalšímu útoku dronů íránské výroby Šahid-136 a 131. Vzdušný poplach byl vyhlášen ve dvě ráno. Slyšet byly mohutné výbuchy, dva...

Výběr článků

Načítám