Hlavní obsah

Írán se zatím zdráhá dodat Rusku rakety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předběžné dohody mezi Ruskem a Íránem o dodávkách balistických raket existují, ale k jejich naplnění zatím nedošlo. Teherán se prozatím drží zpátky, protože se obává potenciálních následků. Informoval o tom mluvčí ukrajinského Hlavního zpravodajského úřadu Andrej Jusov.

Foto: Profimedia.cz

Íránský duchovní vůdce Sajjid Alí Chameneí.

Článek

„Dodávky íránských bezpilotních letounů pokračují. Co se týče balistických raket, to je pro Putina žádaná zbraň, ale zatím není způsob, jak ji získat,“ uvedl Jusov.

Vysvětlil, že předběžné dohody o ruském nákupu raket z Íránu existují, ale Ukrajinci dosud nemají informace, že by jim dal teheránský režim zelenou.

„Pokud je nám známo, ne všichni v Íránu jsou tak ochotni Putinovi pomoci, protože si uvědomují rizika, která by to mohlo pro íránský režim znamenat,“ uvedl.

Začátkem prosince USA vyjádřily znepokojení nad „plnohodnotným obranným partnerstvím“ mezi Teheránem a Moskvou, která v únoru napadla Ukrajinu.

Zničme íránské továrny, kde se vyrábějí drony, vyzval Podoljak

Válka na Ukrajině

Poté, co Rusko opakovaně zasypalo Ukrajinu íránskými bezpilotními drony, nakonec Teherán v listopadu přiznal, že do Ruska bezpilotní letouny poslal, ale trval na tom, že se tak stalo ještě před invazí.

Nebudeme prosit o svolení, zní z Teheránu

Íránské ministerstvo zahraničí v neděli uvedlo, že nebude „od nikoho žádat povolení“ k rozšíření vztahů s Ruskem. „Spolupráce mezi Íránem a Ruskem v různých oblastech, včetně obrany, se rozšiřuje v rámci společných zájmů… a není namířena proti žádné třetí zemi,“ uvedl mluvčí ministerstva zahraničí Islámské republiky Násir Kanání.

Jak jde toto vyjádření dohromady s tím, že Rusko produkty vzájemné spolupráce doslova míří na civilisty na Ukrajině, už nevysvětlil.

Navzdory dlouholetým sankcím uvaleným na íránský obranný sektor jsou íránské bezpilotní letouny stále vyráběny převážně pomocí amerických a západních součástek. Když se začaly šířit fotografie sestřelených dronů, na kterých byly viditelné čipy od amerických výrobců, nařídil Bílý dům zásah, včetně výzev firmám, jejichž výrobky byly identifikovány. Téměř všechny reagovaly stejně: jedná se o neomezené zboží „dvojího použití“, jehož oběh je téměř nemožné zastavit.

Írán byl vyloučen ze skupiny OSN pro rovnost pohlaví a zmocnění žen

Svět

Administrativa prezidenta Joea Bidena se o to přesto pokouší.

V září zpřísnila sankce a konkrétně zacílila na společnosti, jež se podílely na výrobě dronů pro Rusko. V listopadu následovala další opatření proti společnostem, jako je Safiran Airport Services, firma se sídlem v Teheránu, kterou obvinila z přepravy dronů jménem ruské vlády.

V listopadu americké ministerstvo financí uvalilo sankce na dvě společnosti se sídlem ve Spojených arabských emirátech, klíčovém spojenci USA, a obvinilo je ze spolupráce se společností Safiran.

Zkraje prosince odsoudila vojenské partnerství Íránu s Ruskem i Evropská unie, která to označila za hrubé porušení mezinárodního práva. Uvalila sankce proti osmi íránským fyzickým a právnickým osobám za jejich podíl na dodávkách bezpilotních letounů. Kromě toho je Teherán pod sankcemi i kvůli potlačování demonstrací za práva žen.

EU rozšířila sankce proti Teheránu za represe vůči demonstrantům a podporu Ruska

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám