Hlavní obsah

Zničme íránské továrny, kde se vyrábějí drony, vyzval Podoljak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak v sobotu vyzval k ničení íránských továren, kde se vyrábějí drony a střely. Kyjev viní Teherán, že Rusku poskytuje sebevražedné bezpilotníky Šáhid-136.

Foto: ČTK

Ukrajinský diplomat Mychajlo Podoljak

Článek

„Írán, který plánuje zvýšit dodávky dronů a střel Rusku, bezostyšně ponižuje instituci mezinárodních sankcí. Je zásadní opustit nefunkční sankce, neplatný koncept rezolucí OSN a přejít k ničivějším nástrojům – zničení továren, zatčení dodavatelů,“ napsal v příspěvku na Twitteru Podoljak.

Kyjev už od začátku podzimu viní Teherán, že Rusku poskytuje bezpilotní letouny Šáhid-136, které po zásahu cíle vybuchnou. Z plánování dalších dodávek Rusku ve svém projevu v americkém Kongresu obvinil Teherán ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Moskva drony podle ukrajinských představitelů používá k útokům na ukrajinská města a energetickou infrastrukturu. Teherán to odmítá.

V reakci na projev Zelenského íránské ministerstvo zahraničí ve čtvrtek uvedlo, že Teheránu dochází s Kyjevem trpělivost.

„Znovu opakujeme, že Írán žádnou ze stran zapojených do ukrajinské války nezásobil žádným vojenským vybavením,“ uvedl mluvčí íránské diplomacie. Zároveň vládu v Kyjevě varoval, aby se nespoléhala na podporu Washingtonu.

Zelenskyj chystá mírový plán

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám