Hlavní obsah

Írán neskončí s obohacováním uranu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEHERÁN

Írán nemá v úmyslu ukončit svůj program obohacování uranu navzdory nátlaku mezinárodního společenství, které po Íránu žádá důkazy, že nevyvíjí jadernou zbraň. Prohlásil to mluvčí ministerstva zahraničí Hamíd Rezá Asefí: "Zanechat jaderných aktivit nebo obohacování uranu nejsou záležitosti, v nichž by byl Írán ochotný ke kompromisům."

Foto: Michaela Poláková
Článek

Mezinárodní společenství naléhá na Teherán, aby zveřejnil podrobnosti o svém jaderném programu a umožnil přístup inspektorů Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) do svých jaderných zařízení. Skupina inspektorů MAAE se v neděli vydává na cestu do Íránu a má do Teheránu dorazit ve čtvrtek. Otázkou je, do jaké míry íránské úřady umožní inspektorům provádět jejich kontrolní činnost.

Po odhalení tajné úpravny uranu u Natanzu americkými špionážními satelity, k němuž došlo před rokem, se totiž svět obává, že Írán zneužívá svého údajně civilního jaderného programu k vojenským cílům. Nedávno přijatá rezoluce MAAE stanoví Teheránu ke splnění požadavků agentury termín 31. října. Írán nicméně trvá na tom, že jeho jaderný program je určen výhradně k zajištění dostatku elektřiny z jaderných zdrojů s cílem pokrýt rostoucí poptávku a nikoli ke zbrojním účelům.

Americký prezident Bush se se svým ruským protějškem Putinem se přitom v Camp Davidu shodli, že oba Írán musí prokázat, že jeho jaderný program slouží pouze výrobě elektrické energie a ne armádě. Putin uvedl, že Rusko nehodlá podporovat vývoj zbraní hromadného ničení "v Íránu ani jinde ve světě", a uvedl, že Íránu je zapotřebí dát v tomto smyslu "slušný, ale jasný signál," aby lépe spolupracoval s Mezinárodní agenturou pro atomovou energii.

Reklama

Výběr článků

Načítám