Hlavní obsah

Hamás se pokouší propašovat své zraněné bojovníky v sanitkách do Egypta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úřady v Káhiře už několik dní umožňují evakuaci zraněných civilistů a cizinců z Pásma Gazy do Egypta přes hraniční přechod Rafah. Teroristické hnutí Hamás se to ale pokouší zneužít k evakuaci svých zraněných bojovníků.

Foto: Staff, Reuters

Hraniční přechod Rafah mezi Pásmem Gazy a Egyptem

Článek

Informoval o tom deník The New York Times s odvoláním na nejmenovaného vysoce postaveného amerického vládního úředníka. Hamás podle něj opakovaně poskytoval Izraeli, USA a Egyptu seznamy zraněných osob, kterým měl být umožněn odchod přes přechod Rafah za lékařskou péčí v sousední zemi. Prověřování ale ukázalo, že mnozí z nich jsou bojovníky Hamásu.

Na prvním z předložených seznamů patřilo dokonce každé třetí jméno teroristům, dodal citovaný činitel s tím, že těmto lidem byl vstup do Egypta odepřen. Evakuace potřebných osob z Gazy včetně cizinců se z tohoto důvodu zdržovala.

The New York Times poznamenal, že vyhlídka na možný příchod bojovníků z Pásma Gazy do Egypta je velmi znepokojující i pro vládu v Káhiře, která se obává infiltrace teroristů do země.

Pro mnohé není snaha o zneužití sanitek pro únik teroristů žádným překvapením, protože se to dělo i v minulých válkách mezi Izraelem a Hamásem. Sám palestinský prezident Mahmúd Abbás z konkurenčního hnutí al-Fatah v roce 2009 obvinil vedení Hamásu, že jeho činitelé tímto způsobem prchají z Pásma Gazy.

Rafáh se znovu otevřel. Do Pásma Gazy proudí další pomoc

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám