Hlavní obsah

Rafáh se znovu otevřel. Do Pásma Gazy proudí další pomoc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přes hraniční přechod Rafáh mezi Egyptem a Pásmem Gazy v neděli začal přejíždět druhý konvoj s humanitární pomocí. Je v něm 17 kamionů, informovaly agentury AFP a Reuters.

Foto: Stringer, Reuters

Kamiony naplněné humanitární pomocí už opět proudí přes egyptský přechod v Rafáhu do Palestiny. Ilustrační foto z 21. října

Článek

Podle bezpečnostních zdrojů, citovaných agenturou Reuters, kamiony vjely na egyptskou stranu hraničního přechodu, kde jsou podrobovány kontrole, než zamíří do Pásma Gazy ovládaného Hamásem. První konvoj 20 nákladních vozů byl do palestinské enklávy vpuštěn v sobotu.

Pásmo Gazy je terčem izraelského bombardování a pod úplnou blokádou po teroristickém útoku palestinského radikálního hnutí Hamás na Izrael ze 7. října.

Území s více než dvěma miliony obyvatel je odříznuto od dodávek potravin, elektřiny i paliv. Humanitární krize se tam rapidně prohlubuje a místní obyvatelé podle humanitárních organizací dodávky pomoci nutně potřebují.

Státníci i mezinárodní organizace v posledních dnech žádali, aby přechod zůstal otevřený. Mnozí ale zároveň zdůrazňovali, že pomoc je určena civilistům a nesmí ji zabavit vládnoucí Hamás.

Izrael podnikl razii za hranicí Pásma Gazy, jeden voják zahynul

Blízký a Střední východ

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám