Hlavní obsah

Generál Surovikin se rekreuje, zní z Moskvy. Má ho „v péči“ kontrarozvědka, tvrdí ruský server

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Generál Sergej Surovikin se rekreuje a v současné době není k dispozici. Prohlásil to ve středu Andrej Kartapolov, šéf obraného výboru ruského parlamentu. Podle serveru Vjorstka ale Surovikina „má v péči kontrarozvědka“.

Foto: Právo

Sergej Surovikin

Článek

Generál, někdejší velitel ruských sil v Sýrii, se neukázal na veřejnosti od červnové vzpoury wagnerovců proti ruskému armádnímu vedení. Od té doby se také objevilo několik „skandálních odhalení“, například, že je VIP členem wagnerovců a o jejich vzpouře věděl předem.

„Surovikin se nyní rekreuje. V současnosti není k dispozici,“ odpověděl Kartapolov novináři, který se na generálův osud ptal. Místo pobytu Surovikina ale neuvedl.

Foto: Alexei Druzhinin, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin, vpravo, tleská generálu plukovníkovi Sergeji Surovikinovi během slavnostního předávání cen vojákům, kteří bojovali v Sýrii, v Kremlu v Moskvě 28. prosince 2017

Podle severu Vjorstka však Surovikina zadržela ruská kontrarozvědka GRU, která ho „drží v izolaci“. „Svým blízkým se neozval již déle než dva týdny,“ uvedl server.

Surovikin byl zatčen kvůli vzpouře wagnerovců, píše The Moscow Times

Válka na Ukrajině

Právník Jevgenij Smirnov podle webu vysvětlil, že v Rusku existuje mnoho způsobů, jak udržet člověka v izolaci bez právního odůvodnění, aniž by bylo vzneseno obvinění. Surovikin je ale podle něj poměrně vysoce postavená osoba a takoví lidé mají obvykle „zvláštní zacházení“. „U něj může stačit, že mu někdo slovně zakáže vycházet z domu a komunikovat,“ poznamenal právník.

Nepotvrzené zprávy, že Surovikin, který si během vzpoury žoldnéřů zjevně vybral špatnou stranu, byl zadržen, se v ruském mediálním prostoru objevují už několik týdnů. Kreml odmítl místo jeho pobytu komentovat.

Mlha kolem Surovikina. Prý byl tajným členem wagnerovců a vyslýchají ho

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám