Hlavní obsah

Mlha kolem Surovikina. Prý byl tajným členem wagnerovců a vyslýchají ho

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský generál Sergej Surovikin byl tajným členem soukromé Wagnerovy armády, uvedla ve čtvrtek CNN. Okolo osudu generála, který se neobjevil na veřejnosti od sobotního dopoledne, panuje řada spekulací. Agentura Bloomberg však nepotvrdila dohady, že skončil ve vazbě. Podle některých zdrojů měl být velitel ruských aerokosmických sil do vzpoury wagnerovců zapojen.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Generál Sergej Surovikin

Článek

CNN získala dokumenty od ruské nezávislé investigativní skupiny Dossier Center spojené s ruským opozičním předákem Michailem Chodorkovským. V nich stojí, že Surovikin byl registrován u Wagnerovy skupiny a byl jejím tajným VIP členem stejně jako třicet dalších vysokých představitelů ruské armády, kteří nebyli jmenováni.

Pravost dokumentů nebylo nicméně možné ověřit. Wagnerova skupina na dotaz CNN ohledně pravdivosti této informace neodpověděla. Stanice podotkla, že není jasné, co VIP členství u wagnerovců znamená a jestli z něj plynou nějaké výhody.

Surovikin měl na wagnerovce silné vazby. Využil je v Sýrii, kde se významnou měrou podíleli na osvobození města Palmýra. Spolupracoval s nimi i na Ukrajině, zejména v době, kdy byl Surovikin velitelem celé operace a oni dobývali Bachmut.

CNN také připomněla, že během vzpoury wagnerovci nečelili žádnému odporu ze strany armády a bez výstřelu mohli obsadit i velitelství Jižního vojenského okruhu v Rostově na Donu. Surovikin však už v sobotu wagnerovce vyzýval, aby se vrátili na základny.

Výslech Surovikina

Od středy se objevují spekulace, že Surovikin skončil ve vězení, údajně měl totiž o chystané vzpouře wagnerovců vědět. Přišla s ní ruskojazyčná verze opozičního deníku Moscow Times, která citovala dva anonymní zdroje, podle nichž měl být Surovikin kvůli vzpouře zatčen. Údajně měl skončit ve vazební věznici Lefortovo.

Agentura Bloomberg nepotvrdila spekulace o Surovikinově zadržení. „Generála zadržují na jednom místě, ale není ve vězení,“ citoval Bloomberg svůj zdroj, jehož jméno neuvedl.

Bývalý člen ruského parlamentu Sergej Markov však na síti Telegram podle listu The Financial Times napsal, že zatčen nebyl, ale je vyslýchán: „Surovikin se bude zřejmě vyslýchat během několika dnů mnoho hodin. Ne proto, že by byl hlavním podezřelým, ale protože je nejlépe informován. On představoval hlavní styčný bod mezi ministerstvem obrany a wagnerovci, takže ví více než kdokoli jiný.“

Podle něj budou vyslýcháni „všichni generálové, kteří byli v kontaktu s Prigožinem a wagnerovci“.

„Hlavním cílem vyšetřování není zjistit, koho je potřeba potrestat, ale jakých systémových chyb se dopustily různé složky velení, aby se takováto vzpoura nemohla opakovat,“ napsal Markov. Ani jeho tvrzení ohledně osudu Surovikina nelze ověřit.

Surovikinova dcera Veronika popřela spekulace, že generál není od soboty v kontaktu s rodinou: „Nevím, proč by se měl v médiích objevovat každý den. Nikdy se nevyjadřoval každý den. Vrchnímu veliteli vzdušných sil se nic nestalo, je na svém místě a všechno běží jako normálně.“ Uvedla, že je s ním v kontaktu. Pravost rozhovoru, který zveřejnil kanál Baza, také nešlo ověřit.

Surovikinova manželka zprávy o jeho zatčení odmítla komentovat.

Generál Judin popřel, že byl se svým nadřízeným Surovikinem zatčen

Evropa

Surovikin byl zatčen kvůli vzpouře wagnerovců, píše The Moscow Times

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám