Hlavní obsah

Surovikin byl zatčen kvůli vzpouře wagnerovců, píše The Moscow Times

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Po ruském generálu Sergeji Surovikinovi, který podle informací amerických zpravodajců věděl o chystané vzpouře wagnerovců, jako by se slehla zem. Podle jednoho z ruských vojenských blogerů se objevily spekulace, že byl zatčen a převezen k výslechu. Jeho tvrzení později potvrdil deník The Moscow Times s odkazem na své dva zdroje blízké ministerstvu obrany.

Foto: Profimedia.cz

Generál Sergej Surovikin (vlevo) a náčelník generálního štábu ruských ozbrojených sil Valerij Gerasimov

Článek

Jeden ze zdrojů The Moscow Times řekl, že pro ruské vedení se „věci kolem Surovikina nevyvíjely dobře“. Druhý uvedl, že během Prigožinovy vzpoury si Surovikin evidentně vybral špatnou stranu „a oni ho chytili za koule“.

Neslavný konec sobotní vzpoury wagnerovců a jejich šéfa Jevgenije Prigožina se podle ruského válečného blogera vystupujícího pod jménem Rybar stal příležitostí k vyřizování účtů a očerňování nepohodlných postav.

Generál Sergej Surovikin, druhý muž ruské armády, byl podle něj zadržen a je vyslýchán kvůli spiknutí s cílem svrhnout ministra obrany Sergeje Šojgua.

To, že se ke kampani proti generálovi, který si během svého působení v Sýrii vysloužil přezdívku Armageddon, připojila i západní média, podle Rybara jasně ukazuje, jak „nepříjemná pro západní média tato postava je“.

Foto: Russian Defence Ministry, Reuters

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu

Podobně je prý ale nepříjemný pro „celou galaxii vojenských úředníků, kteří se s ním nyní snaží vyrovnat účty“.

Surovikinovi by v této atmosféře rádi připsali k tíži „nejkontroverznější mobilizaci“ provedenou, když byl velitelem zvláštní operace na Ukrajině, nebo útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu, které „vlastně nic nevyřešily“.

Přičítány mu jsou i akce bojové skupiny Vostok, které vedly ke „skandálním ztrátám“ v bojích u Vuhledaru v Doněcké oblasti a stažení ruských jednotek z pravého břehu Dněpru.

Těsné kontakty s Prigožinem

Rybar má ale i výčet „dobrých rozhodnutí“ generála, který se podle něj „provinil“ také těsnými kontakty se šéfem wagnerovců Jevgenijem Prigožinem.

Podle blogera to byl Surovikin, kdo loni na podzim hlásil vrchnímu veliteli (ruskému prezidentu Vladimiru Putinovi), že ruské ozbrojené síly nejsou připraveny na rozsáhlou ofenzivu, a vysvětlil mu, že příprava jednotek si žádá čas.

Foto: Profimedia.cz

Wagnerovci opouštějí Rostov na Donu, který během vzpoury obsadili

Za to sice přišel o velení speciální operace, ale „pokud by nepřipravené jednotky ruských ozbrojených sil přešly do ofenzivy proti minovým polím, za nimiž čekaly ukrajinské formace, bylo by to mnohem horší než v únoru až březnu 2022“, tvrdí Rybar.

Surovikin vyzývá wagnerovce: Neposlouchejte Prigožina, jsme jedné krve

Válka na Ukrajině

Surovikinovi přičítá k dobru také správně postavenou obranu před ukrajinskou protiofenzivou, zařazení íránských dronů Šáhid a Mohadžer do ruské výzbroje a „správně“ vedenou operaci „bachmutský mlýnek na maso“, která dala čas na odpočinek ruským jednotkám na jiných úsecích fronty.

Zatím se ale Surovikin „proslavil“ hlavně díky tvrzení amerického deníku The New York Times, že dopředu věděl o víkendové vzpouře wagnerovců.

Podle amerických zpravodajců existují náznaky, že snahu Prigožina vynutit si změnu v čele ruského ministerstva obrany a generálního štábu mohli podporovat i další generálové.

Generál Surovikin prý věděl o chystané vzpouře wagnerovců

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám