Hlavní obsah

Fico potvrdil nominaci syna Joža Ráže na ministra dopravy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda strany Směr-sociální demokracie Robert Fico ve čtvrtek večer na sociální síti potvrdil nominace na obsazení křesel v nové slovenské vládě za svou stranu. Jak už v průběhu dne avizovala slovenská média, šéfem slovenské diplomacie se stane Juraj Blanár. Do křesla ministra dopravy usedne Jozef Ráž mladší.

Foto: Profimedia.cz

Jozef Ráž mladší byl v minulosti spolupracovníkem slovenského ministra zdravotnictví Tomáše Druckera (vpravo). Snímek z října 2016

Článek

Exministr vnitra Robert Kaliňák se v nové vládě postaví do čela resortu obrany, Ladislav Kamenický se vrací do čela ministerstva financí, Richard Takáč povede resort zemědělství, Boris Susko obsadí křeslo ministra spravedlnosti a Jozef Ráž mladší (syn lídra skupiny Elán Joža Ráže – pozn. redakce) bude stát v čele ministerstva dopravy. Poslanecký klub Směru povede bývalý ministr práce Ján Richter.

Fico při této příležitosti zaútočil na slovenská média, která obvinil z manipulace, ze šíření lží a z toho, že nekriticky podporovala Igora Matoviče (bývalý slovenský premiér a předseda hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti).

„Rozsévala nenávist vůči politickým stranám, které se dnes pokoušejí složit novou vládu. Vláda ještě ani nevznikla, už jí vyhrožují. Opravdu krásné, demokracie jako z učebnice,“ uvedl předseda Směru.

V čele slovenské diplomacie po 25 letech nebude stát kariérní diplomat

Evropa

„Do roku 1989 jsme měli zalepené pravé oko. Po roce 1989 jsme měli chvilku možnost dívat se oběma očima a teď nám silně zalepili levé oko, a přitom pravé otevřené nám ještě kontrolují, zda toho náhodou nevidíme moc, abychom si na něco nevytvářeli vlastní názor, jiný než ten povinný, předepsaný,“ dodal Fico.

Podle příštího slovenského premiéra demokracie ještě nikdy nebyla natolik ohrožena jako nyní. „Zákaz jiných názorů, trestání za jiné názory, podpora válek a zabíjení, odsuzování každého, kdo mluví o míru, diktátorské choutky velmocí ztrácejících trpělivost a schopnost zabývat se suverénními postoji menších a slabších zemí,“ zdůraznil Fico.

„Vítejte v pekle, vážení přátelé. Buď budeme asistovat a zatápět pod kotlem nenávisti a nedemokratických praktik, nebo půjdeme vlastní, suverénní cestou, založenou na zdravém rozumu,“ řekl Fico, který vzápětí potvrdil, že pro něj je správná ta druhá možnost.

Fico podpořil Huliaka

Fico konstatoval, že nebude kádrovat ani vetovat personální návrhy svých koaličních partnerů. „Odmítl jsem výhrady paní prezidentky vůči Huliakovi (kandidát na ministra životního prostředí za Slovenskou národní stranu (SNS), kterého prezidentka Zuzana Čaputová odmítá jmenovat – pozn. redakce), protože nemají ústavní charakter,“ uvedl Fico.

Fico chce označit nevládní organizace na Slovensku za „zahraniční agenty“

Evropa

„Zjednoduším to: říct na kandidáta na člena vlády, že má jiný názor na klimatické změny, než se patří, není pro mě ústavní důvod na nejmenování. Po opětovném potvrzení kandidátky ze strany SNS jsem poslal prezidentce oficiální návrh na složení vlády, v němž je i pan Huliak,“ řekl Fico, který připustil, že hlava státu asi jmenuje vládu bez Huliaka a pověří některého z členů vlády, aby dočasně řídil resort životního prostředí až do doby, dokud SNS neoznámí nové jméno ministra.

„Poslanec Huliak pak může podat návrh k Ústavnímu soudu Slovenské republiky, který rozhodne, zda jeho nejmenování bylo v souladu s Ústavou Slovenské republiky,“ dodal Fico.

Přes překážky až ke hvězdám

Předseda Směru připustil, že předpokládal, že věci nepůjdou bez těžkostí, ale drží se hluboké pravdy „per aspera ad astra“ (přes překážky až ke hvězdám). „Nikoliv náhodou jsem řekl, že s novou vládou přichází doba, že nevládní organizace přestanou vládnout naší zemi. Mediální peklo kolem pana Huliaka je dílem nevládních organizací z oblasti ochrany životního prostředí. Tady vůbec nejde o to, zda pan Huliak má jiný názor na klimatické změny, než se patří. I já mám jiný názor na válku na Ukrajině, než se patří, a už jsem pocítil ‚spravedlivý hněv Strany evropských socialistů‘, protože nekvákám, co se patří kvákat,“ řekl Fico k pozastavení členství strany Směr ve Straně evropských socialistů.

Fico naráží do zdi. Čaputová mu odmítla jmenovat ministra

Evropa

Huliak podle Fica nahlas a pravidelně kritizoval podivné šafaření s evropskými fondy, na kterých se podle všeho neoprávněně přiživovaly různé spřízněné nevládní organizace s účelově připravenými projekty. „Jedná se o víc než 50 milionů eur (přes 1,2 miliardy korun pozn. redakce), které se rozdělily na podivné projekty,“ konstatoval Fico.

Fico by jel do Číny

Předseda Směru zdůraznil, že nezpochybňuje členství Slovenska v Evropské unii a NATO. „To však neznamená, že musíme se vším souhlasit. Určitě nebudeme souhlasit s navrhovanými nesmyslnými pravidly migrační politiky. Nesmíme se vzdát práva veta v Evropské unii, nemůže souhlasit se sankční politikou Unie proti kterékoli zemi, pokud nás takováto politika poškozuje,“ uvedl Fico.

„Pokud bych byl ve funkci předsedy vlády, určitě bych jel před několika dny do Číny, kde se konalo významné ekonomické fórum, kam jel z Evropské unie jen Viktor Orbán za Maďarsko. A zabodoval tam,“ dodal Fico. Ve světě se však o účasti Orbána psalo hlavně kriticky, protože se v Pekingu setkal také s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Fico vyjádřil naději, že nikdo se nebude snažit vtloukat do hlav Slováků, že i válka v Izraeli je jejich válka, jak to dělají v případě války na Ukrajině. „Odsuzuji útok bojovníků Hamásu na izraelské obyvatele a Izrael, jako takový. Uznávám také, že existuje právo izraelských politických a vojenských struktur bránit suverenitu Izraele a přijmou nevyhnutelná tvrdá opatření, aby se podobné útoky, jako předvedl Hamás, neopakovaly,“ řekl Fico.

Zároveň vyjádřil nesouhlas s plány srovnat Gazu se zemí a odmítl tolerovat tisíce mrtvých Palestinců. „Nemůžeme souhlasit s tím, že lidem uvázlým Gaze se odepírá humanitární pomoc. Tady nejde jen o lokální konflikt. Tento konflikt má v sobě potenciál zapojení se dalších arabských zemí a potenciál obrovského nárůstu militantních, extremistických, až teroristických iniciativ na celém světě, především ve Spojených státech a v Evropě,“ upozornil Fico.

Fico se vymezoval vůči Pavlovi i Fialovi

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám