Hlavní obsah

Fico naráží do zdi. Čaputová mu odmítla jmenovat ministra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová odmítla jmenovat do funkce ministra životního prostředí Rudolfa Huliaka, který je kandidátem Slovenské národní strany (SNS). Hlava státu ve svém stanovisku zdůraznila, že prezidentka má svými rozhodnutími zabezpečovat řádný chod ústavních orgánů. SNS už oznámila, že na nominaci Huliaka trvá a vyzvala Čaputovou, aby respektovala výsledky voleb.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová

Článek

„Řádný chod ministerstva životního prostředí nemůže zabezpečit člověk, který svými vyjádřeními neguje dlouhodobě platnou environmentální politiku tohoto státu a mezinárodní závazky, jimiž je Slovenská republika vázána,“ uvedla Čaputová ve svém stanovisku.

Popírání klimatických změn

„Kandidát, který dlouhodobě neuznává vědecký konsenzus o změně klimatu a žádná opravdová klimatická krize podle něj neexistuje, nemůže vést a reprezentovat resort, jehož hlavním úkolem je ve smyslu zákona právě ochrana přírody a klimatického systému Země,“ uvádí ve svém stanovisku prezidentka.

Čaputová rovněž upozornila, že Huliak veřejně schvaluje násilné vypořádání se s názorovými oponenty, především z řad ochránců přírody, tudíž nemůže být způsobilý vést ministerstvo, jehož součástí je státní ochrana přírody. Prezidentka očekává doručení jména nového kandidáta na ministra životního prostředí, aby mohla jmenovat novou vládu.

Foto: Facebook/Rudolf Huliak

Kandidát na slovenského ministra životního prostředí Rudolf Huliak

Ochranáři hrozil smrtí

Huliak na sociální síti šířil nenávist k ochranářům, klimatickým aktivistům a LGBTI komunitě. Na zveřejněném videu dříve například vyzval k oběšení ochranáře Mariána Hletka.

Na dalším videu uvedl, že pokud by stál v čele Slovenska, jeho první cesta by směřovala do Moskvy, kde by prosil o odpuštění za vojenskou pomoc Ukrajině. „Sednout do letadla, doslova a do písmene odprosit za tyto blázny, kteří rozpoutali celý tento konflikt, že jsme se toho zúčastnili tím způsobem, že jsme tam vyvezli celou svou vojenskou techniku en bloc,“ uvedl Huliak ve svém příspěvku. Požadoval také referendum o vystoupení Slovenska z Evropské unie a NATO.

Huliak je starostou obce Očová v okresu Zvolen. Je předsedou Národní koalice, ale ve volbách kandidoval za Slovenskou národní stranu. V minulosti prohlásil, že medvěd hnědý je biologická zbraň používaná k likvidaci venkova.

V jednom ze svých příspěvků na sociální síti spojil produkci skleníkových plynů s homosexuály. „Podporují, aby se slovenská společnost oteplovala. Nechci vidět ty sexuální praktiky dvou mužů, při nichž CO2, siřičitany a ostatní záležitosti vznikají jako vedlejší produkt při používání tělesných otvorů, které na tyto věci nejsou vůbec určeny,“ uvedl Huliak.

Jména nových ministrů doručil tento týden do Prezidentského paláce vítěz nedávných parlamentních voleb Robert Fico (Směr-sociální demokracie). Směr vytvoří novou vládní koalici se stranou Hlas-sociální demokracie Petra Pellegriniho a SNS Andreje Danka.

Fico obvinil Čaputovou, že zdržuje jmenování jeho vlády

Zahraniční

Čaputová stopla další vojenskou pomoc pro Ukrajinu. Chce respektovat výsledky voleb

Evropa

Výběr článků

Načítám