Hlavní obsah

Fico chce po volbách žalovat prezidentku Čaputovou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Strana Směr-sociální demokracie Roberta Fica chce po volbách podat žalobu na prezidentku Zuzanu Čaputovou za porušení slovenské ústavy. Směr podá žalobu po ustavující schůzi nového parlamentu, který vzejde z předčasných voleb, které se konají za týden. Fico to oznámil na sobotní tiskové konferenci.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Robert Fico

Článek

Hlava státu se podle Fica měla koncem srpna 2021 na setkání s generálním prokurátorem Marošem Žilinkou zajímat o tzv. „živý případ“ bývalého policisty Petra Kovaříka, který byl obviněný ze zneužití pravomocí veřejného činitele a maření vyšetřování.

Žilinka potvrdil, že prezidentka se ho na případ zeptala. „Řekl jsem, že se s ní nemůžu bavit o skutkových okolnostech, protože je to živá věc,“ řekl Žilinka začátkem týdne s tím, že tím byla pro něj celá věc uzavřena. Prezidentka v reakci jakýkoli zájem o „živé kauzy“ důrazně odmítla.

Volby na Slovensku za dveřmi: V čele průzkumu Fico, do hry se vrací Matovič

Evropa

Denník N v této souvislosti konstatoval, že Fico na sobotní tiskové konferenci tvrdil, že prezidentka na Žilinku „tlačila v živé věci“ a „domáhala se živého rozhodnutí“, což však ze slov generálního prokurátora nevyplynulo. „Protože prezidentka hrubě porušila ústavu a nic se neděje, rozhodli jsme se, že se nebudeme mlčky dívat. Hned poté, kdy bude ustavující schůze nové Národní rady po volbách a poslanci složí slib, podáme návrh na obžalobu prezidentky,“ uvedl Fico.

Podle slovenské ústavy je možné hlavu státu stíhat pouze za úmyslné porušení ústavy nebo za vlastizradu. O podání obžaloby na prezidenta rozhoduje parlament třípětinovou většinou hlasů všech poslanců. Obžaloba se podává k ústavnímu soudu, který o ní rozhodne v plénu. Odsuzující rozhodnutí ústavního soudu znamená ztrátu funkce prezidenta a způsobilosti tuto funkci opětovně získat.

Fico tvrdí, že se jedná o důkaz o zasahování politiků do práce orgánů činných v trestním řízení.

Prezidentská kancelář označila Ficovu sobotní tiskovou konferenci za předvolební kampaň. „Je to pouze jedno z dalších lží Roberta Fica, kvůli kterým na něho prezidentka před nedávnem podala žalobu, a které potvrzuje, kam je schopen zajít kvůli mobilizaci svých voličů,“ reagoval Prezidentský palác.

Michal Šimečka: Fico nabízí strach, my naději. Zvítězíme

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám