Hlavní obsah

Volby na Slovensku za dveřmi: V čele průzkumu Fico, do hry se vrací Matovič

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Strana Směr-sociální demokracie expremiéra Roberta Fica by zvítězila v předčasných parlamentních volbách se ziskem 20,3 procenta hlasů. Vyplývá to ze zářijového průzkumu agentury Ipsos pro deník Pravda. Volby se uskuteční na konci září.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Robert Fico při předvolební kampani

Článek

Na druhém místě by se podle průzkumu umístilo mimoparlamentní hnutí Progresivní Slovensko Michala Šimečky (17,2 %) a na třetím strana Hlas-sociální demokracie bývalého premiéra Petra Pellegriniho (13,1 %).

Do parlamentu by se dostalo také hnutí Republika (8,6 %) a koalice hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) expremiéra Igora Matoviče se stranami Za lidi a Křesťanská unie (8,2 %).

Matovič ve volbách v roce 2020 zvítězil se ziskem přes 25 procent hlasů. Pro vstup do parlamentu potřebuje letos překročit sedmiprocentní hranici, protože kandiduje v koalici, jež je jediná v tomto volebním klání.

Parlamentní volby na Slovensku 2023 v kostce

Volby

V dosavadních průzkumech koalice OLaNO/Za lidi/Křesťanská unie většinou nedosahovala potřebných sedmi procent pro vstup do parlamentu. Agentura Focus jim v září naměřila 6,3 a NMS Market Research Slovakia 6,1 procenta. Agentura AKO přiřkla v září koalici rovných sedm procent.

Ostatním stranám stačí překročit pětiprocentní hranici. To by se podle průzkumu Ipsos povedlo ještě straně Svoboda a Solidarita (6,1 %), Slovenské národní straně (5,6 %) a Křesťanskodemokratickému hnutí (5,3 %).

Zářijový průzkum agentury Ipsos

Směr 20,3 %

PS 17,2 %

Hlas 13,1 %

Republika 8,6 %

OLaNO 8,2 %

SaS 6,1 %

SNS 5,6 %

KDH 5,3 %

Naopak mimo parlament by zůstalo hnutí Jsme rodina předsedy parlamentu Borise Kollára, kterému by dalo hlas 4,2 % respondentů.

Deník Pravda konstatoval, že podle zmíněného průzkumu hrozí povolební pat a vládní koalici by nesložil Směr ani PS. „Směr má větší podíl rozhodnutých voličů, PS má šanci zabojovat o větší rezervoár těch, kteří jejich volbu zvažují,“ konstatoval ředitel agentury Ipsos Jakub Hankovský.

Fico má stále nejblíže k vítězství ve slovenských volbách

Evropa

Ostrá kampaň na Slovensku pokračuje: Matovičův poslanec dostal v Lučenci vejcem a pěstí

Evropa

Výběr článků

Načítám