Hlavní obsah

Američané předali Tálibánu jména evakuovaných. Ten je hned zařadil na černou listinu smrti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Aby usnadnili evakuaci Američanů a jejich afghánských spolupracovníků, předali američtí představitelé jejich jména radikálům z Tálibánu. Důvodem bylo, aby se držitelé amerických pasů, víz a zelených karet mohli dostat přes kontrolní stanoviště radikálů do areálu letiště. Tálibové ovšem část z nich současně zařadili na černou listinu lidí určených k likvidaci, uvedl server Politico.

Foto: Stringer, Reuters

Zástupci Tálibánu na mezinárodním letišti v Kábulu.

Článek

„V zásadě dali všechny tyto Afghánce na seznam k likvidaci,“ řekl serveru Politico jeden z představitelů Pentagonu. „Je to děsivé a šokující, člověku připadá, že kvůli tomu nemá čisté ruce,” dodal.

Předání seznamu potvrdili Politiku tři američtí představitelé nebo kongresmani. Cílem bylo usnadnit evakuaci desítek tisíc lidí v situaci, kdy přístupové cesty na letiště kontroluje Tálibán.

Američtí vojáci v Kábulu se připravují na další útoky Islámského státu

Svět

Biden: Mohlo se to stát

Americký prezident Joe Biden to serveru na přímý dotaz nepotvrdil, ale ani to nepopřel. „Byly tu případy, když naši vojáci kontaktovali své protějšky v Tálibánu, například že přijíždí autobus s X lidmi. Chceme, abyste nechali ten autobus projet. Takže ano, byly tu takové případy,“ řekl Biden a dodal, že podle toho, co ví, je ve většině těchto případů nechali projet.

Tálibán a jeho odpůrci z údolí Pandžšír se domluvili na příměří

Svět

„S jistotou vám nemohu říci, že doopravdy existuje seznam jmen. Možná ano, ale já o žádném případu nevím. To neznamená, že neexistuje, že tu třeba nejsou jména 12 lidí, které mají nechat projít. To se klidně mohlo stát,“ odpověděl Biden.

Mluvčí Národního bezpečnostního výboru Emily Hornová k problému dodala: „Je nešťastné, že Bílý dům nebyl požádán o vyjádření nebo vysvětlení tak závažného tématu. Kdyby se nás Politico zeptalo, dali bychom mu stejnou odpověď, jakou dnes sdílel prezident s národem - v omezených případech jsme sdíleli informace s Tálibánem, který úspěšně ulehčil evakuace z Kábulu.”

Reklama

Výběr článků

Načítám