Hlavní obsah

Turecko se zdráhá vypomoci Tálibánu s provozem kábulského letiště

Novinky, mso

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Turecko nevypomůže Tálibánu s provozem kábulského letiště, pokud povstalecké hnutí nepovolí také přítomnost tureckých bezpečnostních sil. Tím spíš po útocích, které se v Kábulu uskutečnily ve čtvrtek. S odkazem na dva turecké představitele o tom informovala agentura Reuters.

Foto: Australia Department Of Defence, Reuters

Evakuace Australanů z Afghánistánu

Článek

„Turecko je schopné zajistit technický provoz letiště, ale požadujeme, aby se staralo také o bezpečnost, kterou by zajistil tým složený z bývalých vojáků, policistů a členů soukromých ochranek,“ sdělil agentuře pod podmínkou anonymity jeden z tureckých představitelů.

Čtvrteční atentáty v Kábulu, během kterých zemřely bezmála dvě stovky lidí, vyvolaly podle Turků obavy z toho, že Tálibán bezpečnost letiště není schopen zajistit.

Američané předali Tálibánu jména evakuovaných. Ten je hned zařadil na černou listinu smrti

Svět

„Nejsme příliš nakloněni tomu, aby Turci operovali na letišti, kde se o bezpečnost bude starat Tálibán. Čtvrteční útoky nás v tom pouze utvrdily,“ řekl Reuters turecký představitel.

Právě Turci se pod hlavičkou NATO starali o bezpečnost kábulského letiště v posledních šesti letech.

Povstalecké hnutí Tálibán, které minulý týden ovládlo Afghánistán, požádalo tureckou stranu o pomoc s technickým provozem letiště v Kábulu od příštího úterý. To je nejzazším termínem, kdy se z Afghánistánu mají stáhnout všichni zahraniční vojáci včetně těch tureckých.

ANALÝZA: Kdo zabránil míru v Afghánistánu

Svět

Udržet provozuschopné letiště je přitom důležité nejen z důvodu, aby zůstal Afghánistán ve spojení se zbytkem světa, ale také proto, aby do země mohly nadále proudit zásoby.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan s finálním rozhodnutím zatím váhá, a to právě kvůli nejisté bezpečnostní situaci v hlavním afghánském městě. „Ankara se rozhodne, až se situace v Kábulu uklidní,“ řekl v pátek.

Reklama

Výběr článků

Načítám