Hlavní obsah

Zrádce, nebo hrdina? Ukrajina zveřejnila příběh přeběhlého ruského pilota

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinská vojenská rozvědka zveřejnila příběh 28letého přeběhlého ruského pilota, kterého podle zpráv z půli srpna „vylákala“ na Ukrajinu i s vrtulníkem Mi-8 plným náhradních dílů pro stíhačky Su-27 a Su-30SM. Jde o osmadvacetiletého kapitána ruského letectva Maksima Kuzminova.

Foto: Defence Intelligence of Ukraine, Youtube

Maxim Kuzminov

Článek

Jeho tvář se objevila v dokumentárním filmu Sestřelení ruští piloti, podle nějž Kuzminov poskytl Ukrajině kromě vrtulníku s nákladem také „cennou“ dokumentaci a „tajné“ technické zařízení, napsala Ukrajinska pravda.

„Spojil jsem se s příslušníky ukrajinské rozvědky. Vysvětlil jsem jim svou situaci. Tak mi nabídli: podívej, můžeme ti garantovat bezpečí, nové doklady, finanční kompenzaci. Domluvili jsme si všechny tyhle podrobnosti a začali plánovat můj přelet,“ uvádí ve filmu Kuzminov v černém triku s ukrajinským trojzubcem.

Foto: https://www.pravda.com.ua/news/2023/09/3/7418287/

Repro Ukrajinska pravda.

Identitu muže ani autenticitu vyprávění nelze potvrdit z nezávislých zdrojů.

„Odmítám být spolupachatelem zločinu.“ Rusku dezertoval vojenský letec

Válka na Ukrajině

Operace ukrajinské rozvědky s názvem Sinicja se uskutečnila 9. srpna. Ukrajinci zajistili pro vrtulník bezpečný letový koridor, rodinu přeběhlíka dostali z Ruska ještě před zahájením samotné akce. Spolu s pilotem byla na palubě ještě dvoučlenná ruská posádka, která podle zpráv médií netušila, kam stroj ve skutečnosti směřuje.

„Přelet probíhal v minimální letové hladině v režimu rádiového klidu. V podstatě nikdo nevěděl, co se mnou je. Asi dva tři dny nikdo nechápal, co se stalo,“ uvedl ruský pilot.

Ostatní se nechtěli vzdát, zahynuli

Dva vojáci byli po přistání v ukrajinské Charkovské oblasti zastřeleni. „Rozhodli se nevzdat se a zahynuli okamžitě po přistání,“ uvedla ukrajinská rozvědka. Kuzminov byl při akci zraněn.

Ruský kanál na Telegramu blízký tamnímu ministerstvu obrany Fighterbomber tehdy tvrdil, že posádka vrtulníku z neznámých příčin ztratila orientaci a omylem přistála na ukrajinském letišti. „Když pochopili, kde přistáli, pokusili se znovu vzlétnout, ale byli ještě na zemi zastřeleni,“ tvrdil tento zdroj.

Foto: Oficiální telegramový účet ukrajinské vojenské rozvědky

Repro oficiální telegramový účet ukrajinské vojenské rozvědky.

Kuzminov uvedl, že jeho hlavním motivem bylo neúčastnit se bojů, a vyzval další ruské piloty, aby následovali jeho příkladu.

Žádní nacisté, ale genocida Ukrajinců i Rusů

„Pravda je tu. Nejsou tu žádní fašisté ani nacisté. Je mi velmi líto, co se nyní děje. Vraždy, slzy, krev. Jen se vzájemně zabíjejí, nic víc. To je jediná věc, kterou nechápu, a jediné, co jsem nechtěl. To, co se nyní děje, je jednoduše genocida ukrajinského národa a také ruského národa. Podstata mého činu tkví v tom, že jsem nechtěl tomuto napomáhat. Ukrajina jednoznačně vyhraje v této válce jen proto, že se národ velmi semknul,“ uvádí pilot ve filmu.

„Pokud se rozhodnete učinit krok, který jsem učinil já, nijak nebudete litovat. Do konce života budete zajištěni absolutně vším,“ tvrdí Kuzminov.

Jako by byli prašiví. Ruští vojáci naříkají, že je v Moskvě nazývají vrahy

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám