Hlavní obsah

„Odmítám být spolupachatelem zločinu.“ Rusku dezertoval vojenský letec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Litevským úřadům se přihlásil navigátor ruského vojenského vrtulníku, který zběhl, aby se vyhnul zabíjení Ukrajinců. Nepovažuje je prý za své nepřátele. Ruskou invazi na Ukrajinu navíc vnímá jako zločin. Poručík Dmitrij Mišov to řekl ruské redakci BBC.

Foto: Profimedia.cz

Vrtulník Mi-26. Ve stejném typu létal i poručík Dmitrij Mišov

Článek

„Neodmítl bych splnit svou povinnost, kdyby byla má vlast v ohrožení, ale odmítám být spolupachatelem zločinu. Kdyby mě donutili bojovat a posadili do bitevního vrtulníku, musel bych zabíjet a nejspíše bych usmrtil desítky lidí. To bych nechtěl, protože Ukrajinci nejsou moji nepřátelé,“ řekl reportérovi BBC ve Vilniusu.

Poručík Mišov, jehož tvrzení nebyla BBC schopna ověřit, svůj příběh vylíčil v hotelovém pokoji a následně se odešel přihlásit litevským úřadům. Tvrdí, že byl nasazen v Bělorusku a měl se účastnit invaze.

Loni 24. února, kdy ruský prezident Vladimir Putin ohlásil vpád vojsk do sousední země, měl letět do boje o letiště Hostomel u Kyjeva. Let ale zrušili kvůli vysokým ztrátám. „Hned první den zahynul můj spolužák. Ztratili jsme tam pět strojů a dvě posádky,“ líčil Mišov reportérovi BBC.

V obavě z blížící se války už loni v lednu požádal o propuštění z ozbrojených sil. Velení mu ale nevyhovělo, a tak se ocitl v Bělorusku. V interview tvrdil, že se bojových akcí neúčastnil a ani jednou neletěl nad ukrajinským územím, ale jen transportní helikoptérou Mi-26 přepravoval po Bělorusku různé náklady pro ruskou armádu, než byl převelen zpět do posádky u Pskova na západě Ruska.

Dezertovat se Mišovovi podařilo letos v květnu díky organizaci vysloužilých důstojníků, kteří nesouhlasí s Putinem a dezertérům pomáhají. Obrátil se na ně poté, co nezabraly oficiální žádosti ani fingovaný pokus o sebevraždu, po němž skončil v nemocnici. Namísto propuštění z armády mu hrozilo vězení za vyhýbání se vojenské službě.

Válku podporuje jen menšina vojáků, většina chce víc peněz

Jen malá část kolegů podle Mišova plně podporuje válku, malé procento ji ostře odsuzuje a většina je prostě nespokojena se svým postavením - i když musí bojovat, dostávají svůj bývalý plat vojáka z povolání. Piloti se všemi příplatky dostávají 80 až 90 tisíc rublů měsíčně. To v přepočtu odpovídá 21 až 24 tisícům korun.

Na východě Ukrajiny zběhlo sedm ruských vojáků

Válka na Ukrajině

Ruské statistiky, podle nichž byla ukrajinská bojová technika již několikrát kompletně zničena, jsou podle Mišova právě důsledkem snahy získat prémie za zničení, jak popsal. „Nikdo tomu nevěří,“ řekl o postoji vojáků k denním hlášením mluvčího ministerstva obrany generála Igora Konašenkova o úspěších ruských vojsk.

„Vědí, co se ve skutečnosti děje. To jen obyčejní civilisté o tom nemají ponětí. Ale přímí účastníci tomu nevěří, protože to není pravda,“ dodal.

Jednotka, ve které Mišov sloužil, přišla na Ukrajině o skoro pětinu vrtulníků. „Kdybych to srovnával s Afghánistánem, kde (Sověti) přišli o 333 vrtulníků, tak deset let afghánského tažení jsme zopakovali za rok,“ prohlásil.

Když mě nezabijí, budu vděčný. Zběhlý wagnerovec chce z Norska zpět do Ruska

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám