Hlavní obsah

Jako by byli prašiví. Ruští vojáci naříkají, že je v Moskvě nazývají vrahy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva ruští vojáci v rozhovoru s proruským blogerem Semjonem Pegovem uvedli, že se Moskvané distancují od těch, kteří mají na sobě ruskou vojenskou uniformu. Mají si na ně navíc „ukazovat prstem“ a nazývat je vrahy.

V Moskvě nám říkají vrahové, stěžují si ruští vojáci.Video: Bez zdroje

 
Článek

„Ano, když jedete metrem, lidé se distancují a říkají: ‚Fuj, vrah!‘,“ řekl jeden z vojáků. Jedete metrem a lidé na vás zírají, protože na sobě máte uniformu,“ uvedl v rozhovoru s Pegovem, který jej zveřejnil na svém telegramovém kanálu WarGonzo.

Oba vojáci toho litují, protože, jak sami uvedli, oni do války nešli dobrovolně. „Neutekl jsem ani jsem se neschoval jako vy. Choval jsem se jako občan, který dodržuje zákony. Ale když přijedu na dovolenou, ukazují si na mě prstem,“ řekl dále voják.

Moskvané se ho navíc měli opakovaně ptát, proč se nemohl vyhnout odvodu.

„A protože je všeobecně známo, že se Moskvané považují za ‚lepší než ostatní‘, obvykle se ptají, proč jsem se nemohl vyhnout odvodu nebo proč jsem nemohl utéct do zahraničí nebo tak něco,“ vysvětlil a dodal, že mu tyto otázky přijdou nechutné.

Nošení ruské uniformy ovšem není takto „zavrženíhodné“ všude v Rusku. „Když jsem poprvé přijel do Novosibirsku, ulevilo se mi, protože tam se jednotlivci na rozdíl od Moskvy k lidem, jako jsme my, chovali s respektem. Je to velmi smutné,“ řekl druhý voják.

Proruský bloger Pegov založil telegramový účet WarGonzo v roce 2017, přičemž nyní jej sleduje zhruba 1,3 milionu uživatelů. Před plnohodnotnou ruskou invazí na Ukrajinu se Pegov na kanálu věnoval například také druhé válce o Náhorní Karabach, která probíhala od září do listopadu 2020.

Rusko musí zničit Ukrajinu, jinak Západ zničí Rusko, prohlásil Medveděv

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám