Hlavní obsah

Znásilnění na záchodě, zbití učitelé. Německé školy řeší nárůst kriminality, i kvůli migrantům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kopance do hlavy, znásilnění na školním záchodě, rány učitelce od jedenáctiletého hocha. Interní policejní dokumenty, které získala německá média, ukazují, že ve vyšší střední škole Campus Efeuweg v Berlíně-Neuköllnu došlo už dříve k sérii násilných činů. Tento týden v pondělí při hromadné rvačce mezi žáky, učiteli a policisty utrpělo na škole zranění 49 lidí.

Foto: Profimedia.cz

Vyšší střední škola Campus Efeuweg v berlínské čtvrti Neukölln se stala dějištěm bitky s takřka padesáti zraněnými

Článek

„Ani ochranka nepomůže – a problém už dávno přesáhl Neukölln,“ řekl listu Die Welt úředník obeznámený v situací.

Všichni žáci zapojení do současné rvačky mají migrantský původ. Dva z nich prý již byli zařazeni do kategorie závažných pachatelů trestných činů. Celkový podíl mladých lidí s neněmeckým jazykem původu na škole v roce 2022 činil 81,3 procenta.

„Dotyční mladí lidé se prý v posledních týdnech opakovaně účastnili rvaček,“ potvrzuje Steffen Schwarzkopf, šéfreportér listu Die Welt.

Nejen Británie a Itálie. Bleskové deportace migrantů mimo EU chce i německá CDU

Evropa

Násilí už zevšednělo

Berlínská policie již na podzim 2021 zřídila pro jižní Neukölln speciální preventivní tým se čtyřmi policisty. Jeho cílem je okamžitě reagovat „na delikventní chování dětí a mládeže a okamžitě kontaktovat rodiče“.

V interním dokumentu policisté jako příklad uvádějí 16 incidentů ve školách od podzimu 2021 do jara 2022. „Zpráva je výčtem naprosté brutality,“ upozorňuje Die Welt.

Ve spisu se objevuje událost, kdy dva patnáctiletí spolužáci Campus Efeuweg zbili spolužáka, přičemž jeden z nich ho držel na zemi. Oběť byla vážně zraněna na hlavě.

Třináctiletou dívku natočili při orálním sexu s nejméně dvěma třináctiletými chlapci, video koluje po škole. Dívka později tvrdila že ji oba chlapci vaginálně znásilnili na školní toaletě

Jedenáctiletý chlapec hodil židli přes celou třídu a zranil spolužáka. Učitelka se snažila útočníka uklidnit, ten ji udeřil a kopl.

Zpráva zmiňuje také čtyři další školy v Neuköllnu a incidenty, ke kterým v nich došlo. I zde se opakuje násilí, sexuální útoky, zranění učitelé a žáci ve strachu, podotýká list Bild.

Na Walter-Gropius-Schule (základní/střední/vysoká škola) se třináctiletý chlapec zamkl na školním záchodě a dveře otevře, až když se na záchodě objeví jeho matka. Svůj strach ospravedlňuje neustálým fyzickým napadáním a nátlakem ze strany spolužáka.

V Německu vzrostl počet žádostí o azyl. Do konce listopadu se o něj přihlásilo přes 300 000 lidí

Evropa

Na škole Alfreda Nobeho (integrovaná střední škola pro 7. až 10. ročník) umístil šestnáctiletý žák na svém profilovém obrázku v aplikaci WhatsApp fotografii vlajky Islámského státu a několika teroristů ISIS. Hlavy teroristů nahradil svým vlastním portrétem a několika fotkami svých spolužáků.

Učitelka se snažila přerušit rvačku mezi žáky. Ti ji hodili proti okenní tabuli, takže utrpěla zranění hlavy.

Na střední škole Heinricha Manna během online výuky oslovil žák učitelku těmito slovy: „Potřebuješ pořádně vy***at, ty čubko, ty ku **o!“. Poté ukázal na kameru své holé hýždě.

Škola sbírá uznání, ředitelka nože

Problémy s násilím mládeže jsou i v jiných městech. Michael Dzillack, vedoucí Domu pro mladistvé v Heilbronnu, nepochybuje: „Není žádné obecné nebo optimální řešení pro deeskalaci násilí ve školách v sousedství. I my v Heilbronnu máme školy s podobně vysokým podílem přistěhovalců jako tato škola v Berlíně a bohužel zde stále znovu a znovu dochází k násilí“.

Dodává, že počet trestných činů spáchaných na školách výrazně stoupá. Učitelé, rodiče i žáci hledají pomoc u policie. Ohlašování trestných činů, na kterých se podílejí děti, na policii často zhoršuje již tak napjatou situaci a často kýžený výchovný úspěch se po ohlášení na policii nedostavuje," říká Dzillack.

Škola Waldschule Hatten u Oldenburgu sbírá ocenění za svou roli digitálního vzoru ve státě – a její ředitelka sbírá nože, které její žáci přinesli do školy.

V nejnovějších statistikách kriminality za celé Německo je nápadně vysoký nárůst podezřelých z dětských trestných činů. Vyšetřovací orgány zaznamenaly v loňském roce celkem 93 095 trestných činů, což odpovídá nárůstu o 35,5 procenta. To je rovněž výrazně více než v roce 2019 (72 890).

Statistiky rovněž uvádějí 189 149 podezření na trestné činy spáchané mladými lidmi ve věku 14 až 18 let. V roce 2019 to bylo 177 082. Mezi nejčastějšími trestnými činy dětí a mládeže převládají krádeže, následované napadením, poškozením majetku a trestnými činy souvisejícími s drogami.

Znásilnění 15leté dívky v Hamburku: Z devíti odsouzených půjde za mříže jediný

Evropa

Bitka na škole v Berlíně: 49 lidí zasaženo pepřovým sprejem, ředitelce zlomili ruku

Evropa

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám